České ovoce letos nebude, varují sadaři. Plošná pomoc je návrat socialismu, namítá Kovanda

V Česku nebude skoro žádná úroda ovoce, mráz vše zničil.

Hrozí nedostatek ovoce

Domácího ovoce z letošní sklizně bude na pultech prodejen jen minimálně, varuje po ničivých mrazech Ovocnářská unie. Zástupci supermarketů ovšem tvrdí, že jde jen o zastrašování ze strany sadařů, aby dostali vyšší kompenzace od státu. Podle ekonoma Lukáše Kovandy by plošná pomoc byla návratem do socialismu.

„Na stromě jsme našli jediný plod a je otázka jestli se tam udrží,“ popsal pro CNN Prima NEWS škody po mrazech majitel společnosti Bohemia Apple Robert Vyšata. Podobně vypadá drtivá většina stromů v jeho sadech, které mají výměru 220 hektarů. V běžných letech ovšem jeden strom dává až 120 jablek. „Považujeme to za stoprocentní mrazové poškození, u nás letos žádná jablka nebudou,“ sdělil Vyšata.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kontroly potravin ze třetích zemí skončily katastroficky. Na vzestupu je i dovoz z Ruska

I tak sadaři na Českobrodsku nezahálejí. Pěstitelé momentálně aplikují na stromy chemické postřiky, aby byly v kondici i na příští sezónu. Problémy mají i pěstitelé v Olomouckém kraji. „Tady nic není, zůstane sem tam jablko,“ řekl ředitel zemědělské divize Úsovsko Agro Miloš Klíma. „Sklidíme něco málo přes 30 tisíc tun ovoce, běžná sklizeň je na úrovni 140 tisíc tun ovoce. České ovoce v supermarketech bude zcela minimálně,“ uvedl předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Zástupci supermarketů zatím nechtějí malovat čerty na zeď a věří, že se nějaké české ovoce na pultech přeci jen objeví. „Chápu, že teď pan Ludvík zkouší vymlátit z ministerstva zemědělství co nejvíc peněz, takže tohle jeho strašení beru jako součást vyjednávání s ministrem Výborným (KDU-ČSL) a ne vždy to bude odpovídat realitě,“ řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Svaz obchodu očekává, že se cena ovoce rapidně nezvýší, a to díky dovozům. Až dojdou zásoby z Evropy, dají se třeba jablka dovést i z druhého konce světa. „Například z Chile, Brazílie, Uruguaye a Nového Zélandu,“ řekl Ludvík.

Ovocnáři nyní čekají na pomoc od státu. Ze státního rozpočtu by mohli dostat až 200 milionů korun. O dalších 100 milionů eur, v přepočtu asi o dvě a půl miliardy korun, pak resort zemědělství požádal Evropskou komisi.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy ale není plošná pomoc férová. „Ovocnáři a sadaři, kteří nebyli pojištěni, by neměli dostávat žádné kompenzace. To je podnikatelské riziko. Jestliže někdo provozuje například kemp a celé léto proprší, nejde žebrat, aby mu stát podnikání kompenzoval. Dá se hovořit o kompenzaci pojištěných, ale to by neměla být starost státu. Toto je návrat do socialismu,“ sdělil Kovanda.

Tagy: