Leverkusen prodloužil neporazitelnost a slaví postup. Ve finále Evropské ligy vyzve Bergamo

Fotbalisté Leverkusenu s trojicí českých reprezentantů v sestavě remizovali 2:2 v domácí odvetě semifinále Evropské ligy s AS Řím. V součtu s předchozím vítězstvím 2:0 tak postoupili do finále. Bayer prohrával ještě v 82. minutě 0:2 po dvou penaltách Leandra Paredese, o výsledku dvojzápasu ale rozhodla vlastní branka, kterou si vstřelil Gianluca Mancini. V sedmé minutě nastavení srovnal Josip Stanišič. Útočník Adam Hložek a brankář Matěj Kovář nastoupili v základní sestavě, Patrik Schick odehrál závěrečnou čtvrthodinu.

Bayer se utká o trofej 22. května v Dublinu s Bergamem, které po remíze 1:1 z minulého týdne zdolalo na svém hřišti Marseille 3:0. Atalanta si zahraje finále evropské soutěže poprvé v klubové historii.

Leverkusen může získat druhou evropskou trofej, v roce 1988 ovládl tehdejší Pohár UEFA. Už jistí němečtí šampioni ve čtvrtek neprohráli 49. soutěžní utkání v řadě a překonali 59 let starý evropský rekord Benfiky Lisabon.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: O finalistech Ligy mistrů je jasno. Real zachránil dvěma góly hrdina z lavičky Joselu

Hložek, Kovář a Schick navázali na brankáře Tomáše Vaclíka, který jako dosud poslední Čech ve finále Evropské ligy před čtyřmi lety přihlížel z lavičky výhře své Sevilly nad Interem Milán.

Leverkusen měl více ze hry, v největších šancích první půle ale po půlhodině trefil Palacios tyč a Hložek ve 39. minutě poslal volej zblízka jen do ležícího brankáře Svilara. Záhy přišel na druhé straně trest. Tah přidržel ve vápně Azmúna a sudí Makkelie nařídil penaltu, kterou s přehledem doprostřed brány proměnil Paredes. Kovář tak při 11. startu v soutěži šesté čisté konto neudržel.

Domácí navzdory inkasované brance vstoupili dobře i do druhého dějství. Jednu z šancí měl i aktivní Hložek, na tři asistence z nedělního ligového duelu ve Frankfurtu ale nenavázal. Naopak v 63. minutě po rohovém kopu zahrál ve vlastním vápně rukou a Paredes z další penalty srovnal stav dvojzápasu.

Čtvrthodinu před koncem nahradil Hložka na hrotu útoku Schick, který se v 82. minutě nachomýtl k rozhodujícímu okamžiku utkání. Brankář Svilar po souboji s českým útočníkem podskočil centr z rohového kopu a překvapený stoper Mancini si srazil míč do vlastní sítě. Z poslední akce zápasu navíc prodloužil sérii neporazitelnosti Leverkusenu po brejku Stanišič.

Bayer vrátil AS loňské vyřazení v semifinále soutěže a nadále drží šanci na zisk tří trofejí v sezoně. Ve hře je i v Německém poháru, v němž ho čeká finále proti druholigovému Kaiserslauternu.

Hráči Bergama nastřelili v úvodním dějství dvakrát brankovou konstrukci, po půlhodině už se ale dočkali. Lookman si za pokutovým územím navedl míč na střed a tečovanou střelou otevřel skóre. Anglický útočník navíc v 52. minutě narazil míč Ruggerimu, jenž nekompromisní ranou pod břevno přidal druhý gól.

Marseille se na odpověď nezmohla, v nastavení navíc přidal pojistku střídající Touré. Atalanta může za dva týdny v irské metropoli získat teprve druhou trofej v klubové historii, dosud vyhrála jen Italský pohár v sezoně 1962/63.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jágr v EXKLUZIVNÍM rozhovoru zavzpomínal na Ivana Hlinku. Poděkoval i pittsburghské rodině

Tagy:
Patrik Schick finále Adam Hložek Dublin sportovní soutěž Evropská liga UEFA Bayer 04 Leverkusen Olympique de Marseille Atalanta Bergamasca Calcio Matěj Kovář