Nápor na slovenskou hranici sílí. Ukrajinci prchají před odvodem, za útěk platí horentní sumy

Slovenská policie zaznamenala větší počet přechodů přes hranici s Ukrajinou, muži se snaží vyhnout mobilizaci.

Ukrajinci utíkají před mobilizací

Ukrajinští muži utíkají ze své vlasti před mobilizací. Nový zákon ohledně branné povinnosti podepsal prezident Volodymyr Zelenskyj v polovině dubna. Jen za poslední týden zadrželi na slovensko-ukrajinské hranici pět desítek mužů z válkou zmítané země. Za snahu vyhnout se konfliktu zaplatilo od začátku ruské invaze životem již 30 Ukrajinců. Za ilegální převod přes hranice jsou uprchlíci ochotni platit tisíce dolarů.

Ukrajinců, kteří se snaží odejít za hranice a vyhnout se mobilizaci, přibývá. Vypovídá o tom nejen situace na hranici Slovenska s Ukrajinou. Zatímco před rokem ve stejnou dobu zadrželi policisté jednotky osob, nyní se jedná až o desítky lidí, píše web noviny.sk.

ČTĚTE TAKÉ: Šperky ukrajinské spásy. Díla od žen válečníků z Donbasu jdou v Česku do dražby, ceny rostou

„V uplynulém týdnu jsme na hranicích zaznamenali 26 případů neoprávněného překročení na území Slovenska. Policisté přivedli na služebnu dohromady 45 osob,“ informovala mluvčí Ředitelství pohraniční a cizinecké policie Sobrance Agnesa Kopernická.

Ukrajinci se snaží dostat i do Polska nebo Rumunska. Dva muže v neoprenu například převážel v autě ukrajinský důchodce. Ti se při kontrole přiznali, že chtěli přeplavat řeku do Rumunska. Cesta přes hranice je měla vyjít na 3 000 dolarů.

Šestice dalších mužů z Ukrajiny údajně zaplatila dokonce 48 tisíc dolarů, aby prchla ze země, kde jim hrozí mobilizace. Za snahu vyhnout se branné povinnosti ale někteří zaplatili dokonce i životem. Při pokusu o nelegální překročení ukrajinských hranic zemřelo od února 2022 už 30 ukrajinských mužů.

Ukrajinská administrativa se snaží přinutit k návratu i ty muže, kteří už v zahraničí jsou. Přestala jim poskytovat konzulární služby, což v minulých týdnech vyvolalo chaos před ukrajinskou konzulární službou v polské Varšavě.

„Po zaplacení nám poslali pozvánku, abychom si přišli pro pas, ale teď vše odmítají. Systém prý přestal fungovat,“ stěžoval si Andrej, který žije delší dobu v Polsku. Bez cestovního dokumentu ale v zemi pobývat nemůže. Právě Polsko a také Litva už slíbily Ukrajině součinnost. Nejspíše tak dojde ke zpřísnění kontroly legálnosti pobytu Ukrajinců na území států.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Námořní mina rozházela posádku ruského člunu po okolí, ukazují záběry ničivé exploze na vlnách Dněpru

Tagy: