Dno v české Sněmovně. Někteří opoziční politici by měli jít na psychoanalýzu, říká Schmarcz

Martin Schmarcz

360° (130)

Čtvrteční jednání Sněmovny označil politolog Lukáš Jelínek za úpadek českého parlamentarismu. Podobná slova volil také komentátor Martin Schmarcz. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS uvedl, že někteří členové opozice by si měli nechat udělat psychoanalýzu. Jelínek k tomu podotkl, že jde teprve o začátek.

Sněmovna ve čtvrtek jednala o zavedení možnosti korespondenční volby pro české občany žijící v zahraničí. Program schůze ale schválila až 6,5 hodiny od začátku mimořádné schůze svolané z podnětu vládního tábora. Předtím si opozice ve Sněmovně vyřizovala účty s koalicí. Došlo na genitálie, když místopředseda Karel Havlíček (ANO) řešil svůj spor se starostou Řeporyjí Pavlem Novotným (ODS), předseda SPD Tomio Okamura označil premiéra Petra Fialu (ODS) za notorického lháře a byl také napomenut předsedajícím schůze Janem Bartoškem (KDU-ČSL), aby nepoužíval slovo idiot. Dokonce padala přirovnání k Adolfu Hitlerovi, řešil se i výstřih ministryně obrany Jany Černochové (ODS).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klaus je profesionál, který mluví srozumitelně, chválí ho Blažek. Schytal za to kritiku

Podle komentátora Martina Schmarcze ale do Sněmovny takové jednání nepatří. „Ukazuje to, že opozici v podstatě nejde o korespondenční volbu. Spíše zneužili zasedání Sněmovny k tomu, aby si řešili své jiné problémy. Doporučil bych lidem z opozice, kteří toto říkali, aby zašli za Freudem a nechali si udělat psychoanalýzu,“ řekl Schmarcz v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. „Dělám politiku přes 10 let. Polovinu jako politický komentátor, polovinu jako poradce, ale tohle je skutečně vrchol,“ dodal Schmarcz.

Podobný názor má i politolog Lukáš Jelínek. „Pevně doufám, že tyto scénky tolik voličů nevidělo. Je to jenom další ukázka úpadku českého parlamentarismu. Vidíme, jak je Poslanecká sněmovna neefektivní, legislativní proces vázne a místo řádných schůzí se svolávají mimořádné. Koalice válcuje opozici, opozice obstruuje a pronáší nekonečné projevy,“ popsal Jelínek.

Podle něj to ale zdaleka není konec. „Jsme teprve na začátku volební sezóny a já se bojím, co dalšího na sebe poslanci ještě vytáhnou. Voličům můžu maximálně doporučit chladnou hlavu a spíše se soustředit na věcnější argumenty z některých vystoupení. Politickým stranám bych doporučil, aby si uvědomili, že v okamžiku, kdy takto snižují laťku, bude spousta voličů ochotná vybírat si někoho, kdo v současné Sněmovně nesedí a takovou ostudu nedělá,“ dodal Jelínek.

Tagy: