Vojenská pomoc z amerického balíku je již na Ukrajině, řekl Sullivan

foto Ilustrační foto - Ukrajinští příslušníci 148. samostatné dělostřelecké brigády s houfnicí M777 na frontě v Doněcké oblasti, 7. května 2024.

Washington - Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již dorazila do země čelící ruské agresi. Podle tiskových agentur to dnes řekl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Washington učiní vše, aby další podporu dostal Kyjev v době sílící ruské ofenzivy co nejrychleji, dodal Sullivan.

Američtí zákonodárci se po měsících dohadů a odkladů před třemi týdny shodli na uvolnění 61 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) v rámci vojenské podpory pro Kyjev. Vláda prezidenta Joea Bidena krátce nato oznámila, že Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií, další druhy munice, drony či systémy na jejich zneškodňování.

Sullivan dnes řekl, že první část vojenské pomoci je již na Ukrajině. USA podle něho učiní "vše, co je v lidských silách", aby i další dodávky doputovaly do bránící se země co nejrychleji.

Ukrajina i evropské země dlouhodobě apelovaly na USA, aby se schvalováním zmíněného balíku neváhaly. Požadavky republikánů v Kongresu, kterým odmítali demokraté vyjít vstříc, však vyjednávání nadlouho zablokovaly.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 17:00 19°C

Celá předpověď