Nečas gólem a asistencí odvrátil konec sezony, Dallas je blízko postupu

foto Utkání 2. kola play off hokejové NHL New York Rangers - Carolina, 13. května 2024. Útočník Hurricanes Martin Nečas (druhý zprava) se raduje se spoluhráči ze svého gólu.

New York - Carolina i díky gólu a nahrávce Martina Nečase porazila hokejisty New York Rangers 4:1 a podruhé odvrátila konec sezony. Hurricanes ve čtvrtfinálové sérii play off NHL prohrávají 2:3 a před sebou mají domácí šestý zápas. Dallas ve čtvrtém duelu proti Coloradu vyhrál 5:1 a vybojoval si postupové mečboly.

Fotogalerie

První dvě třetiny utkání mezi Rangers a Carolinou se nesly v opatrném duchu. Útočníci se složitě dostávali do střeleckých pozic, a když už si šanci vytvořili, ztroskotali na gólmanech. Jedinou branku v prvních 40 minutách dal v oslabení domácí Jacob Trouba, jenž v obranném pásmu získal puk po zaváhání Sebastiana Aha a v přečíslení dvou na jednoho prostřelil Frederika Andersena.

Carolina si střelecké trápení plně vynahradila v závěrečné třetině, v níž se prosadila čtyřikrát. Skóre otočila dvěma góly během sedmi minut a v čase 49:56 zvýšila na 3:1. "Před třetí třetinou jsem věděl, že to může být našich posledních dvacet minut v sezoně. Není to příjemný pocit, jsem proto moc rád, že jsme to otočili," řekl autor vítězné trefy Jevgenij Kuzněcov.

Nečas zpoza branky poslal puk mezi kruhy, tam si ho po teči Jacka Druryho našel Jordan Martinook a potřetí v zápase překonal Igora Šesťorkina. Nečas v závěru trefil prázdnou branku a zpečetil výhru Hurricanes 4:1. "Skvělá třetina. Jordan Staal nás jako správný kapitán nastartoval krásným vyrovnávacím gólem. S Dmitrijem Orlovem to udělali opravdu dobře," pochválil Nečas souhru, která vedla k brance na 1:1.

"Všichni jsme věřili, že nepříznivé skóre dokážeme otočit. Teď nás čeká další zápas. Jsme moc rádi, že jsme sérii vrátili do domácí arény," dodal český útočník, jenž letos v play off nasbíral osm bodů za tři branky a pět nahrávek.

Dallas proti Coloradu opět nastoupil bez Radka Faksy a ve čtvrtém duelu série se mohl spolehnout na Wyatta Johnstona. Útočník, který dnes slaví 21. narozeniny, skóroval dvakrát a potvrdil pozici nejlepšího střelce týmu. Se sedmi trefami je třetím nejlepším kanonýrem play off.

Naopak Colorado se bez svého nejlepšího střelce bude muset obejít minimálně šest měsíců. Valerij Ničuškin před zápasem podle médií neprošel testem na drogy a play off pro něj stejně jako loni skončilo předčasně. "Nechci to příliš komentovat. Jsou to jeho rozhodnutí," řekl spoluhráč Jack Johnson o ruském útočníkovi, jenž už byl od ledna měsíc a půl v asistenčním programu.

Stars absence devítigólového kanonýra využili, vyhráli 5:1 a přiblížili se postupu do konferenčního finále. Pokud sérii dotáhnou do vítězného konce, čeká je buď Edmonton, nebo Vancouver.

Vedle Johnstona se na výhře podílel třemi body (1+2) finský obránce Miro Heiskanen. Čtyřiadvacetiletý bek v tomto play off nasbíral už 12 bodů, stejně jako v minulé sezoně. Produktivnějším obráncem je nyní jen Evan Bouchard z Edmontonu. "Chtěli jsme do zápasu dobře vstoupit a to se nám povedlo. Odehráli jsme skvělé dvě třetiny. Podali jsme výborný výkon v ofenzivě i v obraně," pochvaloval si Heiskanen.

2. kolo play off NHL:

Východní konference - 5. zápas:

New York Rangers - Carolina 1:4 (0:0, 1:0, 0:4)

Branky: 27. Trouba - 44. J. Staal, 47. J. Kuzněcov, 50. Martinook (Nečas), 57. Nečas. Střely na branku: 21:28. Diváci: 18.006. Hvězdy zápasu: 1. Kuzněcov, 2. Staal, 3. Martinook (všichni Carolina). Stav série: 3:2.

Západní konference - 4. zápas:

Colorado - Dallas 1:5 (0:1, 1:2, 0:2)

Branky: 33. Mittelstadt - 16. a 26. W. Johnston, 32. Heiskanen, 50. Dadonov, 59. Steel. Střely na branku: 26:34. Diváci: 18.123. Hvězdy zápasu: 1. W. Johnston, 2. Heiskanen, 3. J. Robertson (všichni Dallas). Stav série: 1:3.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.06.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je neděle 2. června 2024

Očekáváme v 17:00 19°C

Celá předpověď