Daniel Radcliffe k LGBTQ+ a Rowlingowé: Je mi smutno, ale své přesvědčení kvůli ní neobětuji

Výroky o transgender lidech J. K. Rowlingové, autorky populární série o čarodějnickém učni Harrym Potterovi, rozdělují nejen fanoušky knih a filmů, ale také širší veřejnost. Jednou z osob, která se rozhodla veřejně postavit proti spisovatelčiným názorům, je filmový představitel titulní role Daniel Radcliffe. V rozhovoru pro časopis The Atlantic popsal svou motivaci a vztah se spisovatelkou.

Spor Radcliffa s Rowlingovou začal již v roce 2020, kdy se spisovatelka rozhodla na sociální síti X vyjádřit ke sporu mezi aktivisty za práva transsexuálů a některými feministkami, informuje The Guardian. Ve svých esejích pak opakovaně vyjádřila přesvědčení o „důležitosti biologického pohlaví“.

ČTĚTE TAKÉ: Transgender žena je prostě muž, klidně mě za to zatkněte, vyzývá autorka Harryho Pottera

Radcliffe na Rowlingovou tehdy zareagoval prohlášením vydaným prostřednictvím skupiny The Trevor Project, která se zabývá prevencí sebevražd v LGBTQ+ komunitě, s níž herec spolupracuje již od roku 2009. „Transsexuální ženy jsou ženy. Jakákoli jiná prohlášení stírají jejich identitu a důstojnost a jsou v rozporu se všemi radami profesionálních zdravotnických sdružení, která mají v dané této oblasti mnohem větší odborné znalosti než já nebo Rowlingová,“ napsal Radcliffe.

Svůj výrok nyní Radcliffe doplnil v rozhovoru pro magazín The Atlantic. „Přišlo by mi to zbabělé, kdybych nic neřekl. Chtěl jsem pomoci lidem, které ty komentáře negativně zasáhly, a vzkázat jim, že názory Rowlingové nejsou názory všech lidí spojených s potterovskou sérií,“ řekl představitel Harryho Pottera.

Herec dále dodal, že od vypuknutí zmíněného sporu nebyl s Rowlingovou v přímém kontaktu. „Nakonec je mi z toho opravdu smutno. Když se podívám zpět na dobu, kdy jsme se poznali, na knihy, které napsala, a svět, který vytvořila, vyvolává to ve mně spoustu emocí,“ řekl Radcliffe.

K Radcliffovi se přidali i jeho kolegové Rupert Grint (ve filmu Ron Weasley) a Emma Watsonová (Hermiona Grangerová), stejně jako Eddie Redmayne, hvězda filmu Fantastická zvířata a kde je najít, kteří také veřejně podpořili trans komunitu, což v britských médiích rozvířilo debatu o „nevděčných spratcích“, kteří si neváží práce Rowlingové.

Reflektuje to i Radcliffe. „Existuje verze ‚Jsou tyhle tři děti nevděční spratci?‘, kterou lidé vždycky chtěli napsat, a nakonec se jim to podařilo. Takže asi dobře pro ně. Harry Potter by samozřejmě bez Rowlingové nevznikl, takže bez ní by můj život vypadal úplně jinak. To ale neznamená, že kvůli ní obětuji své přesvědčení,“ uzavřel téma Radcliffe s dodatkem, že i nadále hodlá bránit práva všech LGBTQ+ osob.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rowlingová jako Voldemort. Muzeum odstranilo z výstavy o Potterovi veškeré zmínky o autorce

Tagy: