Vyšel trailer série Duna: Proroctví o počátcích řádu Bene Gesserit. Druhá část filmu míří online

Bene Gesserit je vlivný náboženský řád, který po tisíce let určuje směřování lidských dějin. Nová minisérie HBO ukáže, jak vznikl a přišel k moci.

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

dune-part-two-rebecca-ferguson-denis-villeneuve

Foto: Vertical Ent.

Rebecca Ferguson jako matka Paula Atreida, Lady Jessica

0Zobrazit komentáře

Ještě donedávna nebylo tak docela zřejmé, zda, kdy a v jaké formě televizní minisérie ze světa Duny vůbec vznikne. Ostatně jen před pád měsíci byl titul, nyní představený jako Dune: Prophecy, známý pod názvem Sisterhood. HBO nicméně právě zveřejnilo první upoutávku na sérii, jejíž děj bude sledovat počátky vlivné náboženské sekty Bene Gesserit, která se skládá výhradně z žen. A spolu s tím míří online i pokračování filmové Duny.

Román Duna od Franka Herberta a přidružené knihy se považují za jedny z nejlepších příspěvků do žánru sci-fi vůbec. Dlouho ale také platily za takřka nezfilmovatelné. V roce 2021 se vnímání podařilo změnit režisérovi Denisu Villeneuovi, jehož Duna: Část první uspokojila fanoušky Herbertovy tvorby svojí věrností předloze a zároveň nadchnula diváky, co o planetě Arrakis slyšeli poprvé. Letošní Duna: Část druhá se dočkala ještě lepšího hodnocení, v kinech pak vydělala přes 710 milionů dolarů.

A zatímco Villeneuve pracuje na třetím filmu, jehož vznik už oficiálně potvrdilo také studio Legendary Pictures, na obrazovky míří další příběh ze světa psychedelického koření a okultních genetických modifikací. Dune: Prophecy se odehrává deset tisíc let před událostmi filmové Duny. Podle všeho by se příběh minisérie měl vydat i právě na Arrakis, nebude ale hlavním dějištěm.

To se přesune na celou řadu planet napříč galaktickým impériem, kde bude nové společenství žen s náboženskými aspekty (později známé jako Bene Gesserit) postupně šířit svůj vliv v nejvyšších kruzích. Jejich cíl? Vést lidstvo vstříc osvícené prosperitě a míru. Takové vznešené záměry a obrovská moc, která je podmiňuje, se ale nikdy neobejdou bez těžkých rozhodnutí, morálně pochybných plánů a krveprolití.

Podle oficiální synopse budou hlavními postavami dvě sestry z rodu Harkonnenů, z Duny známém jako brutální, nemilosrdní správci těžby vzácné melanže na Arrakisu. Jelikož se obávají o budoucnost lidstva, rozhodnou se začít ovlivňovat vývoj dějin, radit velkým rodům vládnoucím známému vesmíru a za každou cenu zajistit svoji kontrolu nad vším důležitým, co se děje.

Řád Bene Gesserit se ve světě Duny stane jedním z hlavních hybatelů děje a hraje také jednu ze stěžejních rolí v hlavním příběhu Duny. Dědic mocného rodu Atreidů Paul je jediným mužem, jehož matka naučila způsobům a schopnostem řádu, což mu dopomůže stát se silnou vůdčí osobností. Bene Gesserit také dlouhodobě mezi původními obyvateli Arrakisu, fremeny, rozsévali víru ve spasitele (označovaného jako Lisan al Gaib), který je pomůže vysvobodit z útlaku a pod jeho vedením povrch planety pokrýt zelení.

Dune: Prophecy vychází z knihy Sesterstvo Duny od Briana Herberta (syna Franka Herberta) a Kevina J. Andersona, která vyšla v roce 2012. Ačkoliv román podle ohlasů nedosahuje kvalit původní Frankovy tvorby, představuje zajímavé rozšíření jejího univerza a nabízí vzrušující komplikovanou zápletku. Showrunnerem a výkonným producentem minisérie HBO je Alison Schapker, která v minulosti pracovala na televizních sci-fi Fringe a Půjčovna masa.

Chystaný projekt prošel poměrně složitým vývojem. Původně byl ohlášen už v roce 2019, zatímco se připravovala filmová Duna, a měl na něm pracovat přímo Villeneuve spolu se scenáristou Jonem Spaihtsem. Oba ale měli příliš mnoho práce s filmy, a tak nastal kreativní reset, výměna showrunnera i primárního režiséra, jimž měl být Johan Renck (známý díky minisérii Černobyl). Nedlouho po začátku natáčení předloni svou pozici opustila jedna z dvou showrunnerek a loni v únoru projekt opustil i Renck. Natáčení nicméně konečně úspěšně dopadlo minulý rok v prosinci.

V hlavních rolích Dune: Prophecy se objeví Emily Watson, Olivia Williams nebo Mark Strong. V různých producentských rolích se na minisérii podíleli jak autoři předlohy, tak další lidé spravující pozůstalost Franka Herberta. Minisérie se na televizní obrazovky vydá na podzim, přesné datum premiéry zatím oznámeno nebylo. Už příští týden, konkrétně 21. května, ale na streamovací službu HBO Max dorazí film Duna: Část druhá.