Koupí Křetínský britskou poštu? Komentátor píše o „české sfinze“ a vágních slibech

Nabídka českého miliardáře a majitele fotbalové Sparty Daniela Křetínského na převzetí britské pošty Royal Mail je problematická ze všech úhlů pohledu. V komentáři na webu The Guardian to napsal britský novinář Nils Pratley. Akcionáře společnosti International Distributions Services (IDS), která je vlastníkem pošty a na kterou nabídka směřuje, nemůže podle něj uspokojit cena, identita zájemce ani vágní sliby na ochranu poštovních služeb v Británii.

„Tak zaprvé, ty podmínky – 370 pencí za akcii, neboli 3,5 miliardy liber (přes 100 miliard Kč) – vypadají atraktivně jen tehdy, pokud si myslíte, že tato nebo příští vláda zachová současný omezený postoj a odmítne reformovat povinnosti Royal Mail doručovat šest dní v týdnu,“ píše komentátor v deníku The Guardian.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Oblíbený vnuk Alžběty II. má novou lásku. Camille představil partnerku měsíc po rozchodu

I když je předseda správní rady mateřské společnosti IDS Keith Williams navrženým podmínkám spíše nakloněn, zamyslel se nad neústupností vlády ohledně povinnosti univerzální služby – a to byl od něj správný krok. Mělo by být naprosto zřejmé, že Royal Mail potřebuje určitou regulační úlevu, která by kompenzovala masivní pokles objemu dopisů za posledních 15 let. „Tato záležitost, kterou zpozdila pandemie, jež britské poště krátkodobě přinesla obrovské zisky, měla být vyřešena už před lety,“ pokračuje Pratley.

Podivné je podle něj v této souvislosti zvláštní načasování nabídky na převzetí a podpora ze strany IDS. Vláda a britský regulační úřad Ofcom totiž zrovna provádějí přezkum, který by možná britské poště mohl zajistit ekonomickou udržitelnost ve formě snížené služby druhé třídy.

„Nikdo si nepředstavuje regulační nirvánu, ale úspora 300 milionů liber (8,6 miliardy Kč), jak uvádí návrh Royal Mail, by jasně zlepšila střednědobý finanční profil,“ píše autor komentáře. To je podle něj i důvod, proč na první pohled obrovská prémie 73 procent k ceně akcií IDS na burze před podáním nabídky není až taková, jak vypadá.

Problém má komentátor i se samotným Křetínským. „Za druhé, uchazeč téměř splňuje definici problematické osoby. Křetínský je miliardář, jehož přístup k jasné a otevřené komunikaci mu vysloužil přezdívku ‚česká sfinga‘. Z jeho posledního rozhovoru poskytnutého britským novinám se zdálo, že před rokem v Sunday Times naznačil, že se o IDS ucházet nebude,“ píše komentátor.

Mnoho evropských zemí, jako například Spojené království, zprivatizovalo své poštovní služby, ať už zcela, nebo jen částečně. Ale žádná z nich nedovolila, aby tyto služby přešly do soukromého vlastnictví ze zahraničí. Chmurný příklad vodohospodářského sektoru jasně ukázal riziko, že vlastnictví kritických částí infrastruktury – což je popis, který se pořád ještě hodí i na Royal Mail – zmizí z dohledu. Kotace na burze, která zaručuje volnou úroveň odpovědnosti vůči vnějšímu světu, je mnohem lepší model.

„A zatřetí, množina ‚smluvních závazků‘, o kterých představenstvo IDS vyjednává s Křetínským, je v lepším případě teprve rozpracovaná, v tom horším případě je to nevyžádaná pošta. Je samozřejmě vítáno, že ústředí Royal Mail bude nadále ve Spojeném království a že podnik tam zůstane daňovým rezidentem, ale v další větě se dozvídáme, že ‚přesný rozsah a trvání‘ takových slibů ještě nebyly přesně stanoveny,“ upozorňuje autor komentáře.

Přitom se neobjevuje žádná zmínka o tom, zda by společnost GLS z Amsterdamu, která je velmi ziskovým balíkovým byznysem a má mnohem větší hodnotu než Royal Mail, mohla být pod Křetínského vlastnictvím formálně vyčleněna. To je zásadní věc, protože vyvolává klíčovou otázku, jaké finanční zdroje by byly poskytnuty samostatné Royal Mail, která je v současnosti ztrátová. Vzhledem k tomu, že Křetínského skupina vlastní 30procentní podíl v nizozemské firmě na přepravu balíků PostNL, je podle komentátora nutné předpokládat, že IDS a Nizozemsko jsou v tomto převzetí ústředním bodem Křetínského uvažování.

Když v dubnu Křetínský učinil svou první nabídku 320 pencí za akcii, která byla odmítnuta, vypadalo to, že tento příběh o převzetí by mohl tiše skončit. Pro britské ministry a jejich odpůrce z řad labouristů tak bylo snadné věc bagatelizovat, když se jich někdo zeptal na národní zájmy a zahraniční vlastnictví. „To už teď ale není možné. Tento návrh vyžaduje maximální pozornost,“ uzavírá autor komentáře.

MOŽNÁ JSTE SI NEVŠIMLI: Rakovinou trpící princezna Kate se ozvala fanouškům. A mnohé z nich znepokojila

Tagy: