Fico podstoupil další operaci, vývoj zdravotního stavu je nejistý

foto Ředitelka Fakultní nemocnice v Banské Bystrici Miriam Lapuníková informuje na tiskové konferenci o zdravotním stavu slovenského premiéra Roberta Fica, 17. května 2024.

Bratislava - Dva dny poté, co útočník z bezprostřední blízkosti několikrát postřelil předsedu slovenské vlády Roberta Fica, zůstává výhled premiérova zdravotního stavu nejistý. Podle ředitelky nemocnice v Banské Bystrici, kde je Fico hospitalizován, mu dnes lékaři odstranili tkáň odumřelou v důsledku střelného poranění a pacient je nadále ve velmi vážném, byť stabilizovaném stavu. Ministr obrany Robert Kaliňák uvedl, že až nejbližší dny vyjasní, jak se Ficův stav bude vyvíjet. Žalobce mezitím podal návrh na vazební stíhání 71letého muže obviněného z pokusu o vraždu premiéra, vyslechnut by měl být v sobotu.

Dlouholetý premiérův spojenec Kaliňák po bezprecedentním středečním útoku přebírá ve slovenské vládě vůdčí roli a především on komunikuje s médii o vývoji kolem Ficova zdravotního stavu i krocích kabinetu. Ve čtvrtek na tiskové konferenci sdělil, že Fico utrpěl čtyři střelná poranění. Dnes řekl, že je při vědomí a může mluvit.

Šéfka fakultní nemocnice v Banské Bystrici Miriam Lapuníková informovala, že Fico dnes podstoupil CT vyšetření a následně operaci, při níž lékaři odstranili nekrotickou tkáň. Premiér podle ní zůstává na jednotce intenzivní péče. Zároveň sdělila, že nemocnice bude informace o jeho zdravotním stavu zveřejňovat každý den.

Fico byl do Banské Bystrice letecky transportován ve středu odpoledne poté, co byl postřelen v nedaleké Handlové při výjezdním zasedání vlády. Bezpečnostní složky na místě okamžitě zadržely podezřelého, kterým je podle médií 71letý muž z města Levice. Policie zadrženého obvinila z pokusu o vraždu, sama však o vyšetřování neinformuje. Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok ve středu uvedl, že podezřelého k útoku motivoval nesouhlas s politikou Ficovy vlády. Žalobce dnes podal návrh na vazební stíhání obviněného. Soudce Specializovaného trestního soudu (STS) vyslechne obviněného v sobotu dopoledne.

Bydliště podezřelého dnes prohledala policie, potvrdil po dopoledních zprávách médií ministr vnitra. Podle televize Markíza vyšetřovatelé zavítali do bytu obviněného v Levicích i na jeho chatu, a to za přítomnosti podezřelého, který měl na sobě neprůstřelnou vestu a helmu. V případě odsouzení mu hrozí až doživotní trest.

Útok, jaký v dějinách samostatného Slovenska nemá obdoby, paralyzoval místní politickou scénu necelý měsíc před volbami do Evropského parlamentu. Politická situace na Slovensku byla v posledních měsících velmi vypjatá v souvislosti s parlamentními i prezidentskými volbami. Ficova vláda po loňském nástupu do úřadu zastavila vládní vojenskou pomoc Ukrajině a spustila reformy soudnictví či veřejnoprávní vysílací společnosti RTVS, což vyvolalo masivní demonstrace.

Po pokusu o atentát kampaň před eurovolbami ustupuje do pozadí, hlavní opoziční strana Progresivní Slovensko pozastavila protivládní protesty. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a její zvolený nástupce Peter Pellegrini svolali zástupce všech parlamentních stran na schůzku v prezidentském paláci, která je aktuálně naplánovaná na úterý. Cílem setkání je pomoci uklidnit atmosféru ve společnosti.

Pellegrini v televizi TA3 řekl, že navrhuje přijetí společného prohlášení o zásadních hodnotách a odmítání projevů nenávisti a agrese. Ministr Kaliňák uvedl, že zatím neměl možnost o pozvánce Pellegriniho a Čaputové přemýšlet. Účast na schůzce už přislíbily menší opoziční strany Slovensko a Za lidi. Předseda vládní nacionalistické Slovenské národní strany Andrej Danko zase podle listu Sme řekl, že jen Fico mu může říct, že se má schůzky zúčastnit.

Středeční události přitáhly pozornost k výhrůžkám adresovaným politikům či nenávistným projevům na sociálních sítích. Ministr vnitra Šutaj Eštok dnes řekl, že policie vyšetřuje zhruba 40 případů šíření nenávisti a v této souvislosti zasahovala v pěti případech. "Nejde o žádnou srandu, když někdo napíše na sociálním profilu nebo veřejně se vyjádří, že atentátník měl dokončit vraždu premiéra. Ponesou odpovědnost za své kroky," uvedl.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.06.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je neděle 2. června 2024

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď