Hnutí ANO dluží předsedovi Babišovi 65 milionů korun

31.03.2015 19:39

Hnutí ANO dluží svému zakladateli, předsedovi a ministrovi financí Andreji Babišovi 65 milionů korun, vyplývá to z výroční zprávy o hospodaření, kterou hnutí předalo sněmovně a novinářům. Jde podle ní o bezúročnou půjčku. O závazku informoval na únorovém sněmu ANO poslanec Jan Volný. Uvedl tehdy, že letos se hnutí pokusí dluh splatit. Od 31. prosince 2013 do 31. prosince 2014 půjčka vzrostla o 36 milionů korun. Účetnictví vede hnutí společnost Agrofert, kterou ministr financí vlastní.

Hnutí ANO dluží předsedovi Babišovi 65 milionů korun
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš diskutoval se studenty VŠB-TU Ostrava

Největším dárcem hnutí byla loni chemička DEZA z Valašského Meziříčí vlastněná Babišovým Agrofertem. Její šéf Zbyněk Průša nahradil Babiše ve funkci předsedy představenstva Agrofertu. DEZA loni věnovala na komunální volby ve Zlínském kraji půl milionu a v Moravskoslezském kraji 800.000 korun. Po milionu korun darovali hnutí primátor Brna a místopředseda ANO Petr Vokřál a jeho náměstek Richard Mrázek. Stejnou částkou přispěla i developerská společnost Passerinvest Group miliardáře Radima Passera. 
   
Celkové loňské náklady hnutí dosáhly 128,8 milionu korun. Hospodaření ANO podle Volného ovlivnily loni evropské, senátní a komunální volby. Na sněmovní volby v roce 2013 hnutí dalo 119 milionů, loni na evropské 24,3 milionu, na senátní 16,5 milionu a na komunální 48,5 milionu korun. 
   
Mzdové náklady činily loni 6,2 milionu korun, ANO mělo 15 zaměstnanců v hlavním pracovním poměru. Rostly i provozní náklady, což Volný zdůvodnil dobudováním sítě krajských a oblastních organizací. Celkem mělo hnutí v letech 2012 až 2014 náklady 340,2 milionu korun. 
   
Hnutí kolísají příjmy od sponzorů. V roce 2012 dostalo 64,1 milionu, o rok později 7,9 milionu a loni 31,5 milionu korun. Ze zhruba 76.000 korun v roce 2012 na loňských 1,4 milionu hnutí vzrostly příjmy z členských příspěvků. V roce 2013 vybralo hnutí od členů 381.000 korun. Nyní má ANO zhruba 2,5 tisíce členů. 
   
Od Ministerstva financí loni dostalo ANO příspěvek za volby ve výši 63 milionů korun, o rok dříve 106 milionů. 
   
Politickým stranám a hnutím zákon ukládá předložit výroční zprávy o hospodaření sněmovně do 1. dubna, respektive do půlnoci tohoto dne je mohou doručit přímo do sněmovny nebo poslat poštou. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…