ANO zvýšilo náskok na ČSSD, ODS se drží před TOP 09

Průzkum pro ČT

ANO zvýšilo náskok na ČSSD, ODS se drží před TOP 09NOVÉ 1
Domov
Sdílet:

Sněmovní volby by nyní vyhrálo hnutí ANO s 31,5 procenta hlasů. Mělo by tak o 11 procentních bodů více než druhá ČSSD. Třetí by ve volbách skončila KSČM. Do dolní komory by se dostalo šest seskupení, hnutí Úsvit ne. Vyplývá to z průzkumu agentury TNS Aisa, který ve třetí dekádě dubna provedla pro Českou televizi. Ta v neděli výsledky zveřejnila.

Proti průzkumu TNS Aisa, jehož výsledky ČT oznámila v první polovině dubna, si ANO i sociální demokraté polepšili. Hnutí ANO ministra financí a miliardáře Andreje Babiše ale svůj odstup mírně zvýšilo. V předchozím průzkumu mělo s 29 procenty před ČSSD náskok 9,5 procentního bodu.

Třetí KSČM by získala deset procent hlasů a proti minulému průzkumu si pohoršila o 3,5 procentního bodu. Čtvrtá ODS by zůstala na devíti procentech, páté TOP 09 klesla podpora o procentní bod na osm procent. Na dvojici pravicových stran se dotahují lidovci, kteří by měli se sedmi procenty o půl procentního bodu více než v předchozím průzkumu TNS Aisa.

Pod hranicí pro vstup do Sněmovny by zůstala se 3,5 procenta hlasů trojice Úsvit, Piráti a Strana zelených. TNS Aisa se mezi 20. a 26. dubnem na volební preference dotazovala 816 lidí, statistická chyba se pohybuje od plus minus 1,3 procenta u malých stran po 3,2 procenta u těch velkých.

Podobné výsledky stran ve sněmovních volbách v dubnu zjistilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM), ovšem s výjimkou ČSSD, která by měla 27 procent hlasů. Hnutí ANO by podle CVVM volilo 32 procent lidí, komunisty 12,5 procenta a občanské demokraty 8,5 procenta. TOP 09 preferovalo osm procent voličů a lidovce 6,5 procenta.

Čtěte také: Průzkum: Hnutí ANO má velký náskok před ČSSD

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit