Soud určil Rathovi nového advokáta. Jednání odročeno na červen

Rath dostane advokáta ex offo

Soud určil Rathovi nového advokáta. Jednání odročeno na červenAKTUALIZOVÁNO 1
Domov
Echo24
Sdílet:

Bývalý poslanec David Rath obžalovaný z korupce podle soudu nemá advokáta. Soud mu proto v úterý udělil nového obhájce, jeho jméno však zatím nezveřejnil. Soudce Robert Pacovský v úterý jednání odročil na červen, obhájce zajistí během dneška.

Rath tvrdí, že má od minulého týdne nového advokáta Michala Pacovského. Ten ale soudu v pondělí písemně sdělil, že obhajobu odmítl. Rath tvrdí, že nedostal výpověď plné moci, a i kdyby platila, advokát má zákonnou povinnost ho ještě 15 dní hájit. Žalobce hovoří o „extrémní obstrukci“ z Rathovy strany.

Soudce odkázal Ratha ohledně jeho údajných nejasností s obhájcem Pacovským na Českou advokátní komoru, která je příslušná podobné věci řešit. Soud už vybral exposlanci nového advokáta, jeho jméno však zatím nezveřejnil. Nejdřív ho o tom musí vyrozumět, stejně jako Ratha.

Podle předchozích informací měl soud vybrat advokáta ze seznamu komory, který je podle zákona na řadě. Právník bude mít nárok na lhůtu k seznámení se spisem, kterou určí soud podle velikosti spisu. Hlavní líčení bude pokračovat 2. června.

Čtěte také: Rath zamotává kauzu. Vypověděl obhájce, nového zatím nemá

Rath podle žalobce Petra Jiráta ale také může přinést plnou moc od původních obhájců. Exposlanec i jeho dřívější advokáti Roman Jelínek a Adama Černý již v pondělí sdělili, že jsou připraveni v obhajobě, které zbývá přednést závěrečnou řeč, pokračovat.

Jirát, který minulý týden přednesl závěrečnou řeč s návrhem nejméně devítiletého trestu vězení pro Ratha, označil nastalou situaci za extrémní obstrukci ze strany obžalovaného. Hlavní líčení trvá od srpna 2013 a dosud ho provázela řada Rathových námitek, například na podjatost soudu. Rozhodoval o nich také Vrchní soud v Praze a zamítl je. Podobně se vyjádřil také Krajský soud v Praze v pondělí. Podle mluvčí Zuzany Steinerové Rathův postup vykazuje znaky účelové snahy dostat hlavní líčení na samý počátek.

Čtěte také: ‚Rathova vina se prokázala‘. Žalobce chce nejméně 9 let

Problém nastal před soudem v pondělí, kdy měla začít závěrečná řeč Rathovy obhajoby. Nikdo z advokátů ale nepřišel. Rath soudu řekl, že má od pátku nového obhájce Michala Pacovského, strýce soudce Roberta Pacovského, který se mu prý sám ozval, že obhajobu převezme. Soudce ale měl e-mail s ověřeným podpisem advokáta, ve kterém obhajobu odmítá, protože si údajně mylně myslel, že jde o nový případ a v této kauze nechce Ratha obhajovat.

Exposlanec je obžalovaný z ovlivňování veřejných zakázek z doby, kdy byl hejtmanem Středočeského kraje. Podle obžaloby bral milionové úplatky a hrozí mu až 12 let vězení. Rath vinu odmítá a tvrdí, že tendry neměl jak ovlivňovat, protože byly kontrolovány úřady. Kauza má další větev, ve které jsou obviněné zejména firmy. Tato část se zatím k soudu nedostala. 

Čtěte také: Soud: Rath je schopen procesu. Obhajoba: Bere silné léky

Sdílet:

Hlavní zprávy