Primátor Českých Budějovic za ANO byl odvolán. Důvod neznámý

Primátor Českých Budějovic za ANO byl odvolán. Důvod neznámýNOVÉ 1
Domov
Echo24
Sdílet:

Zastupitelé Českých Budějovic odvolali primátora Jiřího Svobodu (ANO). Pro hlasovalo 23 ze 44 přítomných zastupitelů. Odvolání navrhla opoziční ČSSD. Důvody svého kroku však neuvedla.

Rovněž by se mělo hlasovat o odvolání prvního náměstka Iva Moravce (OPB) a náměstky Františka Konečného (ANO) a Tomáše Bouzka (TOP 09). Opozice využila krize křehké koalice ANO, OPB, TOP 09 a lidovců, která začala 8. června odvoláním radního Pavla Matouška z ANO.

„Je právo každé opozice podat návrh na případné odvolání některých náměstků. Já jsem návrh podal a získal při schvalování bodu do programu podporu napříč politickým spektrem zastupitelstva,“ řekl před jednáním člen zastupitelstva a předseda okresní organizace ČSSD Petr Podhola. Konkrétní důvod odvolání nesdělil. „Tato koalice není dlouhodobě příliš stabilní. Myslím, že se otvírá cesta pro potenciální možnost diskusí o novém půdorysu koalice,“ dodal.

Obecní volby v Českých Budějovicích vyhrálo hnutí ANO, v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu získalo 12 mandátů. Druhé ČSSD hlasy vynesly devět mandátů. Třetí hnutí Občané pro Budějovice (OPB) má osm zastupitelů, komunisté šest a TOP 09 čtyři. Lidovci a ODS obsadili po třech křeslech.

Čtyřkoalice, kterou se dlouho nedařilo vytvořit, měla původně v zastupitelstvu 27 hlasů. Z klubu ANO hned po volbách vystoupila Eliška Richtrová, nedávno byl z klubu TOP 09 vyloučen někdejší radní Kamil Calta. Na jednání se z účasti omluvil Václav Fál (OPB) a s opozicí hlasoval nedávno odvolaný náměstek Matoušek (ANO).

Matoušek byl na mimořádném zasedání odvolán kvůli tomu, že jako zástupce města na valné hromadě Teplárny České Budějovice porušil koaliční dohody a usnesení zastupitelstva a nehlasoval pro navržené členy dozorčí rady společnosti. Protože město drží v teplárně majoritu, ocitla se firma bez dozorčí rady. Matouška ve funkci náměstka pro ekonomiku nahradila radní a stranická kolegyně Lucie Kozlová.

V jedenáctičlenné radě mělo ANO pět zástupců, a to primátora a čtyři uvolněné náměstky. Dnes měli zastupitelé zvolit náhradníka za odvolaného Matouška – neuvolněného radního. Čtyři mandáty v radě zatím drží hnutí Občané pro Budějovice (OPB) a po jednom náměstkovi mají TOP 09 a KDU-ČSL.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články