Google se mění. Pohltil jej holding Alphabet

Velké změny gigantu

Google se mění. Pohltil jej holding AlphabetNOVÉ 1
Ekonomika
Echo24
Sdílet:

Americká internetová firma Google Inc oznámila, že mění organizační strukturu. Stane se součástí holdingu zvaného Alphabet, do něhož budou zahrnuty i vyhledávací a mapové služby a server YouTube. Do nového holdingu bude patřit i širokopásmové připojení a kabelová televize Fiber, laboratoře Nest a investiční dceřiná společnost Google Ventures.

Šéfem holdingu Alphabet bude zakladatel firmy Larry Page. Další ze zakladatelů Sergey Brin bude zastávat funkci prezidenta a výkonným předsedou společnosti bude Eric Schmidt, oznámila společnost ve svém sídle v kalifornském Mountain View.

Šéfem Googlu se zároveň nově stane Sundar Pichai. Dosavadní viceprezident pro produkci měl na starosti zejména systém Android a prohlížeč Chrome, což má podle expertů symbolizovat jeden z kroků směrem k inovacím ve společnosti.

„Nová struktura nám umožní soustředit se na mimořádné příležitosti, které uvnitř Googlu máme,“ komentoval změnu Page. „Alphabet je souborem firem, z nichž je pochopitelně největší Google,“ dodal.

Alphabet nahradí Google jako veřejně obchodovaná společnost, veškeré akcie Googlu se automaticky změní na akcie Alphabetu s identickými právy. Nové uspořádání vstoupí v platnost „později v tomto roce,“ uvedla společnost v prohlášení.

V rámci Alphabetu má dojít k zpřehlednění struktury Googlu, což má firmě ušetřit čas i peníze, který může věnovat vývoji. Zároveň se jednotlivé firmy spadající doposud pod Google mají osamostatnit a začít fungovat v rámci holdingu více nezávisle.

Samotný Google by se pak měl taktéž zeštíhlit a zacílit na prvotní smysl vzniku firmy. Dojde tak k oddělení např. divize Life Sciences, která mimo jiné vyvíjí kontaktní čočky na monitorování hladiny glukózy pomocí vašich slz nebo vývojářské laboratoře Nest.

Čtěte také: Google v obrázcích omylem označil černochy za gorily

Hackeři už umí ukrást z Androidu otisky prstů

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články