Do vlády míří Lex Mynář. Kancléř má zveřejnit majetek

Návrh TOP 09

Do vlády míří Lex Mynář. Kancléř má zveřejnit majetekNOVÉ 1
Domov
Filip Nachtmann
Sdílet:

Novelu zákona, která mimo jiné ukládá kancléři prezidenta povinnost zveřejnit prohlášení o majetku a zakazuje mu funkce v politických stranách, projedná ve středu vláda. Norma z dílny TOP 09 vznikla kvůli tomu, že Vratislav Mynář dlouhodobě odmítá zveřejňovat výši svých příjmů. Kancléř už avizoval, že pokud bude návrh schválen, nemá s „Lex Mynář“ žádný problém.

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky o návrhu zákona rozhodne hned na první schůzi po vládních prázdninách. Poslankyně TOP 09 a Starostů Věra Kovářová chce, aby kancléř měl nově povinnost své prohlášení o majetku podávat legislativnímu odboru Kanceláře prezidenta republiky, kde bude dokument k dispozici veřejnosti.

Mynář má se zveřejňováním svých majetkových přiznání problém už od nástupu do funkce. Teprve před několika týdny zveřejnil nic neříkající prohlášení za rok 2013, s tím loňským ale neplánuje ani to. A argumentuje mnohokrát omílaným argumentem: přiznání nemá kam odevzdat. Právě to by se teď mohlo změnit.

„Majetkové poměry nejbližšího spolupracovníka hlavy státu jsou i po dvou letech od jeho nástupu do funkce neprůhledné, což je velký problém. Pan Mynář představuje zcela reálné bezpečností riziko. Zveřejněním svého majetku a informací o jeho původu by přitom mohl pochybnosti snadno rozptýlit. To by si měl uvědomit i pan prezident,“ prohlásila Kovářová koncem července, když svůj návrh představovala.

Podle poslankyně Mynářovy vytáčky jen přiživují spekulace, že udělení bezpečnostní prověrky, které se Mynářovi výrazně protahuje, brání právě problematický původ jeho majetku.

Už žádné další politické funkce

Vláda před několika týdny schválila vlastní novelu o střetu zájmů, která má (mimo jiné) problém kancléřova přiznání o majetku řešit. Protože je ale novela výrazně širší a netýká se pouze kancléře, věří poslankyně, že by vláda mohla posvětit i její nápad.

„Vládní návrh se totiž může projednávat v parlamentu poměrně dlouho. To má změna je jednoduchá, můžeme ji přijmout ve zrychleném režimu a začít platit může už do konce roku. Nikdo proti tomu neměl výhrady a někteří ministři návrh i chválili. Tak uvidíme,“ dodává Kovářová.

Čtěte také: Zemanův kancléř Mynář nedostane prověrku. Nesmysl, tvrdí

Její novela také vypočítává nové podmínky, které by musel každý kancléř splňovat. Jde například o to, aby kancléř nezastával žádnou jinou funkci v politických stranách. Mynář přitom šéfuje jedné z krajských buněk Strany práv občanů.

Sám Mynář jakékoliv pochybení odmítá. Už ale avizoval, že pokud zákonodárci schválí návrh Věry Kovářové, nebude mít problém se podle něj chovat.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články