Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Německá média kritizují Čechy: Uprchlíky držíte za ostnatým drátem

Autor: ČTK - 
24. srpna 2015
17:10

Českého přístupu k uprchlické krizi si všímají i zahraniční média. Tentokrát se do kritiky místních poměrů pustil německý list Frankfurter Rundschau. Upozorňuje na ostnaté dráty v zařízení pro zadržené imigranty v Bělé pod Bezdězem i na výroky prezidenta Zemana.

České úřady zadržují běžence za ostnatým drátem, ačkoli české soudy a nevládní organizace to považují za porušení mezinárodního práva. V pondělí na to poukázal německý deník Frankfurter Rundschau.

„Neuplyne den, aby česká cizinecká policie nedopadla desítky uprchlíků. Syřany, Afghánce či Eritrejce chytá v mezinárodních rychlících nebo na hranicích se Slovenskem,“ napsal Frankfurter Rundschau. Migranti, z nichž mnozí Česko vůbec neznají a kteří zemi vnímají jen jako další z mnoha na trase za svým vysněným cílem, zde nejsou prý viditelně vítaní.

Jedním z největších detenčních center je zařízení v Bělé pod Bezdězem, kde nyní čeká zhruba 500 lidí na to, až o jejich osudu české úřady rozhodnou. „Tábor je obehnán čtyři metry vysokým plotem s ostnatým drátem. Běženci musí odevzdat cennosti a mobilní telefony, z jejich hotovosti si pak stát strhává náklady za nedobrovolný pobyt. Uvnitř hlídkuje soukromá ostraha, venku hlídá policie,“ popsal deník situaci.

Pozastavil se nad příběhem jednoho ze zadržených Pákistánců, který je prý na cestě půl roku. Údajně vypověděl, že je v Bělé zadržován třicet dní a že ve středisku jsou problémy s nedostatkem jídla. České nevládní organizace ubytovací centra kritizují i kvůli tomu, že jsou zde rodiny a nezletilí, píší v článku Němci. 

Populistický prezident

List zdůrazňuje, že česká veřejnost se k azylantům staví odmítavě – v jednom z průzkumů se proti přijímání azylantů prý vyslovilo 71 procent dotázaných. „Rovněž levicově populistický prezident Miloš Zeman brojí proti migrantům,“ dodává Frankfurter Rundschau. Upozornil tak na slova „nikdo vás do Česka nezval“, která zazněla v pořadu Blesk TV. Zároveň list dodal, že Zeman chce proti běžencům tvrdší postup, například nasazení vojáků na hranicích s Rakouskem a Slovenskem.