Živě: Německo zavřelo hranice s Rakouskem. Bezpečnostní opatření posílí i česká policie

Živě
Dění kolem uprchlické krize v Evropě sledujeme v online reportáži.
Foto: Reuters

Budapešť/Brusel/Berlín - Německo kvůli náporu uprchlíků zavdlo dočasně kontroly na svých vnitřních hranicích, nejprve s Rakouskem. Potvrdil to v neděli v podvečer německý ministr vnitra Thomas de Maizière. Opatření podle něj schválila jednomyslně koalice. Krok Německo konzultovalo s Rakouskem.

Na situaci zareagovala i česká vláda. Policie podle ministra vnitra Milana Chovance posílí opatření na hranicích s Rakouskem.

Situace se o víkendu zhoršila poté, co Maďarsko zaznamenalo v sobotu na hranicích se Srbskem nový rekord v podobě příchodu 4330 migrantů během jediného dne. Předchozí rekord z minulého čtvrtka činil 3601 běženců. Drtivá většina uprchlíků míří z Maďarska přes Rakousko do Německa, kdy jen do Mnichova v sobotu dorazilo přes třináct tisíc uprchlíků.

Dění kolem uprchlické krize v Evropě sledujeme v online reportáži.

Živě
Aktualizovat reportáž
23:28

Podle informací deníku Bild hodlají německé úřady též zahájit kontroly v blízkosti společné hranice s Českem a s Polskem. Má to prý zamezit vyhýbání se hraničním kontrolám na německo-rakouské hranici.

23:26

Hraniční kontroly už reálně začaly. Zpravodaj agentury AFP nahlásil z přechodu Freilassing, že německá policie zde zastavuje všechna auta i chodce. Zastavila mimo jiné i tři Syřany.

23:06

Ministr vnitra Milan Chovanec pro ČTK z Bruselu po večerním jednání se svým slovenským protějškem Robertem Kaliňákem sdělil, že okamžitá opatření na hranicích s Rakouskem a též s Maďarskem přijme i Slovensko.

21:35

Evropská unie se musí vyvarovat toho, aby se rozpadla na části s různým hraničním režimem, neboť tisícovky uprchlíků by se tak ocitly v právní nejistotě. Uvedl to dnes Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Rovněž apeloval na rychlé schválení návrhu Evropské komise na přerozdělování uprchlíků.  Rozhodnutí unijních ministrů vnitra a spravedlnosti, kteří budou v pondělí o uprchlické krizi jednat na mimořádné schůzce v Bruselu, tak budou podle UNHCR "ještě důležitější".

21:31

Opoziční komunisté soudí, že obnovení kontrol na německo-rakouské hranici je začátek konce schengenského prostoru. Podle předsedy Vojtěcha Filipa jde o chybné rozhodnutí. "Namísto kontroly vnější hranice se budou obnovovat hranice uvnitř. Jde o krok, který může vést ke skončení Schengenu," napsal ČTK Filip.

Vojtěch Filip KSČM minuta
Vojtěch Filip KSČM minuta | Foto: DVTV
21:27

Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš volá po okamžitém svolání mimořádného evropského summitu, na němž by špičky unie konkrétně řešily zastavení přílivu běženců do Evropy. Babiš podotkl, že německá kancléřka Angela Merkelová nejprve prohlásila, že přijme všechny Syřany, a vlastně pozvala hlavně ekonomické migranty a porušila dublinské dohody. Rozlišit Syřany od jiných národností na Blízkém východu je podle Babišova názoru prakticky nemožné. "Německo příliv nezvládá, a proto zavádí kontroly na hranicích s Rakouskem. Státy Schengenu měly společně uzavřít vnější hranice schengenského prostoru a dát jasně najevo, že nemůžeme neomezeně přijímat hlavně ekonomické migranty," napsal ČTK Babiš.

Andrej Babiš
Andrej Babiš | Foto: ČTK
21:11

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve po rozhovoru se svým německým protějškem Thomasem de Maiziére prohlásil, že Německo se rozhodlo dočasně obnovit kontroly na hranicích vinou nedostatečného dodržování schengenských pravidel některými zeměmi. Všechny státy unijní osmadvacítky vyzval k jejich "svědomitému" dodržování.

Další skupina uprchlíků, která přijela na hlavní nádraží v Mnichově,
Další skupina uprchlíků, která přijela na hlavní nádraží v Mnichově, | Foto: Reuters
21:08

Německá policie v prohlášení uvedla, že mobilizovala několik set mužů, kteří budou pomáhat s kontrolou hranic. Zpravodaj agentury AFP hlásil, že ačkoli opatření oficiálně vstoupilo v platnost kolem 17:30, o dvě hodiny později nezaznamenal na jednom z větších hraničních přechodů zvýšenou policejní přítomnost.

21:05

Na vídeňském nádraží Westbahnhof se situace dnes večer příliš nezměnila. Pravidelné železniční spoje do Salcburku pokračovaly bez přerušení, sdělily agentuře APA rakouské dráhy a organizace Caritas. Lidé tábořili na nádraží i kolem něj a v místech prý panoval klid.

21:01

Rakouské dráhy ÖBB přerušily od 17:00 vlakovou dopravu z Rakouska do Německa. Německý železniční dopravce DB dnes zároveň oznámil, že do pondělního rána přerušuje spojení do Rakouska a zpět. Stovky uprchlíků proto musely dnes večer opustit vlaky v Salcburku. Z železničních souprav je prozatím odvedli do velké podzemní garáže na pozemku hlavního nádraží. Tamní nástupiště byla podle agentury DPA prakticky liduprázdná. "Vlaková doprava je z nařízení německých úřadů až do odvolání odřeknuta...Příčinou je aktuální uprchlická situace v Německu," stálo na oznamovacích tabulích.

20:55

Krok Německa je podle předsedy Strany svobodných občanů Petra Macha nevybíravým tlakem této země, aby členské státy souhlasily s kvótami. "Německo nejdřív imigranty lákalo na štědrý sociální systém a teď najednou chce, aby se o ně postaraly ostatní země," podotkl v tiskové zprávě Mach.

Foto: Vojtěch Marek
20:47

"Od začátku varuji, že pokud se k uzavření hranic rozhodne někdy Německo, tedy země, kam uprchlíci přicházejí, nikoli odcházejí, bude to špatně. Dočasné obnovení kontrol na hranicích však takovým případem není a schengenská pravidla je umožňují," sdělil ČTK místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Německo tedy hraje podle platných pravidel, což se ale nedá říci o některých jeho minulých krocích, dodal.

20:23

Vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) dnešní německé rozhodnutí nepřekvapilo a vnímá je jako nouzové opatření. "Každý stát musí mít pod kontrolou své hranice. Ten krok se dal čekat poté, co Německo začalo tu kontrolu ztrácet. Jde o nouzové opatření a ČR by jednala stejně," sdělil ČTK Bělobrádek.

Foto: Aktuálně.cz
20:12

Předseda opoziční strany Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura nabádá k tomu, aby Česko reagovalo podobně jako Německo. "To znamená, že přes naše hranice nesmí ani jeden nelegální imigrant," uvedl v tiskové zprávě Okamura. Uprchlíci by měli být při překročení hranice bez povolení podle něho ihned vraceni. "Pokud tak budou reagovat všechny evropské země, je z velké části po problému," dodal.

okamura minuta politika
okamura minuta politika | Foto: DVTV
19:54

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se chystá ještě dnes hovořit se slovenským protějškem Robertem Kaliňákem. Bude chtít slyšet, zda se k posílení ochrany svých hranic s Rakouskem chystá i Slovensko. "Pokud by se tak nestalo, tak samozřejmě i Slovensko může být v podobných problémech a my na to budeme muset reagovat," řekl ministr České televizi. Upozornil na to, že ČR je nyní jedinou možnou oklikou pro ty, kteří se přes Rakousko nedostanou do Německa. "Uděláme všechno pro to, abychom vyslali jasný signál, že budeme na svých hranicích dodržovat evropské právo a dublinské ujednání. Maximálně posílíme výkon našich lidí na hranici tak, abychom byli migranty schopni vracet do Rakouska přesně podle evropského práva," řekl.

Foto: Ludvík Hradilek
19:48

"Obnovení kontrol na německo-rakouské hranici je začátek konce Schengenu," uvedl v prohlášení předseda ODS Petr Fiala. "Tento krok německé vlády bude mít za následek masivní pohyb migrantů přes naše území, kteří tak budou hledat alternativní cestu do Německa. Pokud se tak stane, česká vláda musí k hraničním kontrolám přistoupit tak," dodal.

Podle Fialy je těžké věřit, že česká vláda o chystaném kroku Německa předem nevěděla. "Vyzývám proto vládu ČR, aby veřejnost včas a v plném rozsahu informovala o bezpečnostních, správních a ekonomických důsledcích, které z obnovy kontrol na německo-rakouské hranici plynou, a zahájila intenzivní komunikaci s německými a rakouskými partnery o dalším postupu. Je rovněž nutné posílit policejní kontroly na hlavních dopravních tazích a v příhraničních oblastech s Rakouskem a Německem," napsal Fiala.

Foto: Bára Sobotková
19:26

Německý krok uvítal s "velkým pochopením" maďarský premiér Viktor Orbán, podle nějž je dnešní oznámení Berlína jen "prvním krokem", neboť své hranice potřebuje ochránit též Řecko.

Foto: Reuters
19:23

Podle bavorského premiéra Horsta Seehofera, jehož spolková země čelí největšímu náporu uprchlíků, je krok spolkové vlády, o němž prý bylo rozhodnuto v sobotu, "důležitým signálem" pro zbytek světa. Bavorský ministr vnitra k tomu dodal, že kontroly by mohly být v případě nutnosti zavedeny i na hranicích s ostatními státy.

19:21

Rakousko v reakci na německou iniciativu podle agentury APA oznámilo, že zatím neplánuje posílit kontroly na hranici s Maďarskem, odkud přichází většina uprchlíků směřujících do Evropy takzvanou balkánskou cestou.

Foto: Reuters
19:14

"Rozhodnutí Německa o dočasném obnovení kontrol na hranicích s Rakouskem bylo možno vzhledem k aktuální uprchlické situaci očekávat," stojí v prohlášení premiéra Bohuslava Sobotky, které Úřad vlády rozeslal před několika minutami. "EU nebyla schopna při řešení migrační krize důsledně dodržovat vlastní pravidla a efektivně chránit vnější hranici Schengenského prostoru, proto je nutné nyní přijímat operativní opatření k posílení bezpečnosti jednotlivých států," dodal předseda vlády s tím, že doufám, že krok německé vlády zesílí tlak na společný evropský postup.

19:05

Česká policie podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové krok Německa očekávala. "V tuto chvíli to budeme řešit vlastním opatřením, a to je posílení výkonu služby v hraničních krajích," řekla ČTK Rendlová. Podle mluvčí se opatření budou týkat Jihomoravského a Jihočeského kraje. Případné počty posil nebo další podrobnosti chce policie zveřejnit později.

18:57

Zavedení hraničních kontrol ze strany Německa je v souladu s unijním právem. V reakci na tiskové prohlášení německého ministra vnitra to uvedla Evropská komise. "Německé rozhodnutí z dnešního dne podtrhuje naléhavou potřebu shodnout se na opatřeních, která navrhla Evropská komise za účelem zvládat uprchlickou krizi," stojí v komuniké komise.

18:47

De Maizière v tiskovém prohlášení uvedl, že Německo "přijímá svou humanitární odpovědnost", ale břemeno, které se s ohromným množstvím uprchlíkům pojí, musí být spojeno se solidárním rozdělením uprchlíků. Kromě toho německý ministr vnitra uvedl, že podle současného evropského práva není Německo zodpovědné za většinu žadatelů o azyl, a vyzval členské státy Evropské unie, aby uprchlíky v souladu s dublinskou úmluvou nejen registrovaly, ale zahájily s nimi i azylové řízení. Uprchlíci "si nemohou vybrat zemi, ve které budou hledat ochranu," řekl.

18:30  Řecko již dostalo dva záchranné balíky ve výši 240 miliard eur

Řecké úřady upřesnily počet mrtvých po ranním ztroskotání lodě u ostrova Farmakonissi. Podle posledních informací se v Egejském moři utopilo 34 běženců, z toho 15 byly děti. Jde patrně o nejvyšší počet obětí z jednoho ztroskotaného plavidla v řeckých vodách od vypuknutí uprchlické krize.

18:11

V souvislosti s obnovením kontrol na německo-rakouské hranici posílí opatření na jižní hranici i česká policie. Uvedl to ministr vnitra Milan Chovanec. Prohlášení k nastalé situaci chystá i premiér Bohuslav Sobotka. 

18:03

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière potvrdil informaci o chystaném uzavření hranic. Zavedení kontrol bude dočasné, opatření, které bylo konzultováno s Rakouskem, vládní koalice schválila jednomyslně.

17:51

Kromě uzavření hranic přerušilo Německo i vlakovou dopravu s Rakouskem. Informovaly o tom rakouské dráhy ÖBB. Na cestě do Německa je ve vlacích zhruba 1800 uprchlíků. K přerušení železniční dopravy došlo tento týden už jednou, ve čtvrtek k tomuto kroku sáhly ÖBB mezi Rakouskem a Maďarskem.

17:48

Evropa musí najít takové řešení uprchlické krize, při němž nedojde k přehlasování malých zemí. Před pondělním jednáním ministrů vnitra osmadvacítky se na tom shodli český premiér Bohuslav Sobotka a šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Sobotka během telefonického rozhovoru znovu zopakoval odmítavý postoj ke kvótám, klíčovým by podle něj měla být ochrana vnějších hranic, aby se zabránilo pronikání uprchlíků do Evropy.

17:11

Podle německého bulvárního deníku Bild se k německo-rakouské hranici stahuje zhruba 2100 policistů. Bild navíc uvádí, že by kontroly měly začít i na hranicích s Českem a Polskem, aby se uprchlíci do země nemohli dostávat pouhým obejitím Rakouska.

16:38

Německo se chystá na uzavření hranice s Rakouskem. Podle magazínu Der Spiegel to za necelou hodinu oznámí tamní ministr vnitra Thomas de Maizière. Přes hranici bude možné projet jen s platným občanským průkazem nebo pasem. Do Bavorska se proto stahují všichni volní policisté z celého Německa.

16:20  Řecko již dostalo dva záchranné balíky ve výši 240 miliard eur

Nehodu lodi v Egejském moři podle dostupných informací nepřežilo 28 lidí, polovina z toho dětí. Podle mluvčího řecké pobřežní stráže mezi utonulými uprchlíky byla i nemluvňata.

15:50

Země Visegrádské čtyřky nebudou jediné, jejichž představitelé v Bruselu odmítnou povinné uprchlické kvóty. 14. září se k nim připojí i Rumunsko, jehož ministr vnitra Gabriel Oprea podle agentury AP v neděli řekl, že má jasný mandát od prezidenta a premiéra kvóty odmítnout. Rumunsko se zavázalo přijmout přes 1700 uprchlíků, podle nového návrhu Evropské komise by se toto číslo mělo zvýšit o dalších 4650 běženců.

15:35  Řecko již dostalo dva záchranné balíky ve výši 240 miliard eur

Nejméně deset uprchlíků zahynulo v Egejském moři nedaleko ostrova Farmakonissi poté, co se s nimi převrátila loď. Konečné číslo se ale ještě může zvýšit. S odvoláním na řecké úřady o tom v neděli informovala agentura AP. Zachránit se podařilo 68 běženců, dalším třiceti se podařilo doplavat ke břehům ostrova.

15:09

Rakouská policie nedaleko německých hranic zachránila 42 lidí včetně pěti žen a osmi dětí z chladícího vozu s finskou poznávací značkou. Vozidlo policisté zachytili v rámci akce zaměřené proti pašerákům lidí. Všichni uprchlíci jsou podle agentury AP v pořádku, zadrženi byli dva podezřelí muži původem z Iráku.

14:27

Mnichovská policie zveřejnila nová, přesnější čísla. Podle agentury AFP do Mnichova jen v sobotu dorazilo 13 015 uprchlíků, v neděli úřady očekávají příchod dalších zhruba 1400 běženců.

14:20

Podle Sobotky země Visegrádské čtyřky "bojují o princip". Kromě odmítnutí kvót je prý třeba, aby Evropa více bojovala proti ekonomické imigraci. Pokud by povinné kvóty prošly, premiér se obává, že další opatření proti přílivu uprchlíků už nebudou přijata. 

13:51

Předseda KSČM Vojtěch Filip by v případě, že se kvóty nepodaří shodit ze stolu, byl pro rázný postup. Česko by podle něj mělo žalovat Evropskou komisi u Evropského soudního dvora. Kvóty by prý znamenaly ztrátu suverenity jednotlivých členských států.

13:11

Premiér Bohuslav Sobotka v Otázkách Václava Moravce znovu odmítl povinné kvóty. "Není možné ustoupit. Ta naše pozice je pevná a naše argumenty významné," uvedl předseda vlády k postoji zemí visegrádské skupiny. Česko je připraveno pomáhat, ale pomoc musí probíhat na dobrovolné bázi.

11:05

Do Mnichova v sobotu dorazilo 12 200 uprchlíků, čímž se město ocitlo na "samém pokraji možností" postarat se o tyto lidi, uvedl mluvčí místní policie. Během dneška se úřady budou snažit co největší počet uprchlíků přepravit z bavorské metropole do středisek v dalších částech země, aby udělali místo nově příchozím; v noci na dnešek muselo několik desítek žadatelů o azyl spát venku na zemi, protože v centrech pro ně už nezbylo místo. Do dnešních 10:00 SELČ do Mnichova dorazilo jen "několik stovek" dalších běženců, ale situace může rychle změnit. Podle agentury AP dnes přijelo do Mnichova asi 700 běženců.

10:15

Maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovoru v německém listě Bild zaujal k uprchlíkům tvrdý postoj a navrhl, aby každý členský stát EU přispěl na pomoc zemím sousedícím se Sýrií v celkové výši nejméně tří miliard eur (81 miliard Kč), aby se o uprchlíky postaraly.

Maďarský premiér Viktor Orbán.
Maďarský premiér Viktor Orbán. | Foto: Reuters
10:00

Způsob, jakým se Budapešť snaží s tisícovkami uprchlíků vypořádat, budí kritiku, zejména po zveřejnění záběrů, na nichž bylo vidět policisty, jak uprchlíkům házejí jídlo, prý jako zvířatům. V sobotu rakouský kancléř Werner Faymann přirovnal maďarské zacházení s uprchlíky k nacistickým deportacím. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó tyto výroky odmítl jako lživé a nechal předvolat si rakouského velvyslance.

Foto: Jakub Plíhal
09:45

Policistům mají více než čtyři tisícovky vojáků pomoci prosadit přísnější maďarské protiimigrační zákony, které začnou platit od úterý 15. září. Trestné bude překonávání plotu na hranici se Srbskem a více bude postihováno též pašeráctví lidí.

Foto: Reuters

Dobré ráno z pražské redakce Aktuálně.cz, odkud pro vás budeme opět celý den sledovat nejnovější dění kolem uprchlické krize v Evropě.

ČTK Reuters Domácí ČTK, Reuters, Domácí
Aktualizováno 13. 9. 2015 23:55
 

Právě se děje

Další zprávy