Americká firma začíná stavět město uprostřed pouště

Město bez lidí

Americká firma začíná stavět město uprostřed pouštěNOVÉ
Model futuristického města, umístěného v novomexické poušti. Foto: FOTO: CITE
1
Svět
Echo24
Sdílet:

Jedná se o projekt za miliardu dolarů. V poušti Nového Mexica, uprostřed písečných dun a pustých plání, chce firma Pegasus Global Holdings postavit město s kapacitou 35 tisíc lidí. Mají zde vzniknout byznys centra, úhledné parky, nemocnice, školy i kostel. Vše má jen jeden háček: město zbudované s pomocí nejmodernějších technologií má zůstat prázdné.

Projekt zvaný CITE (Centre for Innovation, Testing and Evaluation – Centrum pro inovaci, testování a zhodnocení) má být modelem průměrného amerického města. Ač bez stálých obyvatel, prostor více než 24 čtverečních kilometrů má být využit k testování inovativních postupů v dopravě, stavitelství, komunikaci a bezpečnosti.

Server CNN Style hovoří o plánovaných experimentech jako o ambiciozních a převratných. Speciální zóny a podzemní systém budou moci poskytovat zpětnou vazbu v reálném čase. „Naší představou je prostředí, kde mohou být nové produkty zkoušeny bez narušování každodenního života,“ vyjádřil se pro CNN zástupce firmy Pegasus Global Holding, Robert Brumley.

Čtěte také: Robot hraje Kámen, nůžky, papír. Vždycky zvítězí

Vozidla bez řidičů, dopravní drony, thorium coby zdroj energie… To jsou jen některé z myšlenek, jež zda mají být uvedeny v praxi. Bez obavy z dopadů extrémních podmínek, jež na ně budou moci být zkoušeny. Vedení firmy, která se věnuje rozvoji telekomunikací a dalších technologií, doufá, že jedinečná příležitost může přilákat lidi s novými nápady.

CITE bylo poprvé oznámeno už v roce 2011, načež byl projekt pozdržen kvůli výběru místa, když byla původní lokace byla prezidentem Barackem Obamou prohlášena za národní památku. Práce na novém místě by však měly začít již letos a futuristické město by mělo být plně funkční do konce roku 2018.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články