Zasloužil si komunistický generál pohřeb s poctami?

Zasloužil si komunistický generál pohřeb s poctami?NOVÉ 1
Domov
Echo24
Sdílet:

Se zesnulým komunistickým generálem Františkem Šádkem, který velel v době železné opony pohraničníkům, se jeho blízcí rozloučili při pohřbu s vojenskými poctami. U jeho rakve stáli čestnou stráž čtyři vojáci ve slavnostních uniformách, pohřeb byl doplněn o hudbu a vojenské salvy. Historici však oponují, že si Šádek čestný pohřeb nezasloužil.

Šádek byl komunistický generál, který mezi lety 1969 až 1982 sloužil na pozici velitele Pohraniční stráže. V době jeho velení zemřelo na hranicích násilnou smrtí šestnáct lidí. Od 90. let byl navíc stíhán policií v tzv. případu bratranců Barešových.

Ti v květnu roku 1978 unesli autobus se studenty gymnázia kvůli cestě na Západ. Při přestřelce na hranicích byl zastřelen řidič autobusu. Zásahu velel právě Šádek. Generál byl později obviněn ze zneužití pravomoci veřejného činitele se zvlášť závažným následkem, ovšem dal se prohlásit na za nemocného a stíhání proto bylo přerušeno.

Miroslav Lehký, člen dozorčí rady Platformy evropské paměti a svědomí, která usiluje o potrestání zločinů u železné opony, je přesvědčen, že si Šádek čestný pohřeb rozhodně nezasloužil. ,Je třeba si uvědomit, že Šádek byl velitelem represivní složky totalitního státu, která má na svědomí stovky obětí. A že to byl navíc vysoký důstojník, který souhlasil s okupací naší země v osudovém roce 1968,“ uvedl pro server iDNES.cz

Ministerstvo obrany, které s čestným pohřbem souhlasilo, se obhajuje, že byl oprávněný. „Generál Šádek splňoval podmínky pro zabezpečení pohřbu s vojenskými poctami stanovené zákonem,“ sdělil serveru iDNES.cz Vladimír Lukovský z ministerstva obrany. Zákony skutečně stanovují, že měl generál na takový pohřeb, který proběhl na náklady rodiny, nárok.

Čtěte také: Proč neumíme ‚prodat‘ naše hrdiny?

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články