Rusko je říše zla Mordor a Rusové skřeti. Ukrajinci se baví chybou v Google překladači

pej
8. 1. 2016 13:17
Rusko je Mordor, Rusové okupanti a ministr zahraničí Lavrov smutný koník. Tak ještě před pár dny překládal tato slova z ukrajinštiny do ruštiny internetový překladač od Googlu. Společnost se k chybě přiznala a už zjednala nápravu.
Skřet
Skřet | Foto: New Line Cinema

Moskva/Kyjev - Na ukrajinských sociálních sítích se v uplynulém týdnu řešila kuriózní chyba. Automatický překladač firmy Google udělal při opisu z ukrajinštiny do ruštiny z Putinova Ruska říší zla, z Rusů okupanty a skřety a z ministra zahraničí Lavrova smutného koníka.

Informoval o tom zpravodajský server BBC s odkazem na vyjádření firmy Google, která již zjednala nápravu.

"Google Translator funguje automaticky. Místo lidských zdrojů využívá moderní technologie," bránil se Google. Zástupce firmy ve svém vyjádření připustil, že i přes automatický proces je možné, aby uživatelé navrhovali alternativy ručně. Lidské přičinění ale tentokrát vyloučil.

"Překladač pracuje se stovkami milionů dokumentů a význam slov je vázán na kontext. Ne všechny překlady jsou tedy dokonalé a může dojít i k dezinterpretaci," dodal zástupce Googlu s tím, že chyba již byla opravena.

Podle deníku The Guardian je dílo britského spisovatele J.R.R. Tolkiena na Ukrajině velmi známé a oblíbené. Ukrajinští vojáci a aktivisté přirovnávali Rusko k Mordoru a separatisty ke skřetům již v minulosti. 

Před šedesáti lety vyšel první díl trilogie Pána prstenů J. R. R. Tolkiena. Proč byl tehdy autorův styl přijímán s rozpaky a čím naopak oslovuje současné čtenáře? Vysvětluje religionista Pavel Hošek. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy