Lidé zapálí svíčky za Palacha a budou držet hladovku

U hrobu, na Václaváku, ve Všetatech

Lidé zapálí svíčky za Palacha a budou držet hladovkuNOVÉ 1
Domov
Echo24
Sdílet:

Den před 47. výročím sebeupálení studenta Jana Palacha na Václavském náměstí v Praze zahájila platforma Bez komunistů.cz připomínkové akce, které připomenou studentův odkaz. Platforma pořádá v sobotu v 11:00 pietní akt před Palachovým rodným domem ve Všetatech, kde symbolicky zažehne Světlo naděje, jež přiveze zpátky do Prahy. V neděli od 18:00 si lidé u pomníku sv. Václava na shromáždění budou moci zapálit přinesené svíčky. Z nich se pak na místě vytvoří světelný obrazec, řekl novinářům Petr Marek z platformy BEZ komunistů.cz.

Student filozofické fakulty Palach se necelý půlrok po okupaci Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy 16. ledna 1969 na Václavském náměstí polil hořlavinou a zapálil. Svým činem chtěl vyburcovat veřejnost, která po původním srpnovém vzepětí začala propadat do letargie a smířlivosti s nastupujícím vývojem.

 

Srdečně Vás zveme na připomínku Jana Palacha tuto neděli 17. ledna v 18 hodin na Václavském náměstí.Mimo samotné př…

Posted by Bez komunistů.cz on  Thursday, January 14, 2016

 

„Jan Palach svůj čin vykonal v lednu 1969 a možná se tehdy zdálo, že to nemělo okamžitý dopad a význam. Jak to tak někdy v lidském životě bývá, tak se zhodnotil později,“ řekl Marek. Připomněl, že lednové události roku 1989 a demonstrace v takzvaném Palachově týdnu odstartovaly pád komunistického režimu.

V pátek skončila také architektonicko-umělecká soutěž o návrh Památníku Jana Palacha ve Všetatech, kterou vyhlásilo Národní muzeum. Vítěz soutěže by měl přetvořit původní dům Palachovy rodiny v symbolické místo připomínající studentovu oběť. „Dům bude různě přestavěn, takže my tam připomeneme Jana Palacha ještě předtím tak, jak tehdy dům víceméně vypadal,“ poznamenal Marek.

Platforma také pořádá 1103. den hladovku, která kdysi začala v Českých Budějovicích. Vznikla jako protest kvůli tehdejšímu výsledku krajských voleb. Ty se konají opět letos na podzim, proto bude hladovka pokračovat až do té doby. Zúčastnila se jí řada známých osobností i studentů.

„Nyní hladovka začne o půlnoci 16. ledna, začínám ji já. Každý den ji budou držet dva studenti, jeden dopoledne, druhý odpoledne. Tak se to bude střídat do 25. února, do dne Palachova pohřbu,“ řekl ČTK student Dušan Šulc. Studenti tak připomenou podobnou hladovku, kterou přímo na místě Palachova činu drželi studenti v lednu 1969 za splnění jeho požadavků.

 

„Myslím, že 16. leden je jedním z dnů, kdy bychom měli všichni přemýšlet o ceně, kterou pro nás má svoboda. Jan Palach p…

Posted by TOP 09 on  Friday, January 15, 2016

 

Památku Jana Palacha uctili již v pátek členové TOP 09. Předseda Miroslav Kalousek spolu s Karlem Schwarzenbergem položili květiny na Palachův hrob. „Jan Palach položil život s úmyslem vyburcovat veřejnost z její ustrašené ochoty přizpůsobit se ‚novým pořádkům‘ a sklonit se před úspěšnou snahou normalizátorů získat celou společnost pod absolutní kontrolu,“ napsal na svůj Facebook Kalousek. „Ještě před několika lety by mě nenapadlo, že jeho vzkaz bude tak palčivě aktuální.“

Čtěte také: Jana Palacha připomíná nový pomník

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články