Chceš být populista? Buď jako Andrej, radí ODS

INTERNETOVÝ MEM S BILLEM

Chceš být populista? Buď jako Andrej, radí ODS
Mem ODS s Andrejem Babišem. Foto: Reprofoto: Facebook.com/ODS
2
Domov
Echo24
Sdílet:

Má přítelkyni, ale nechlubí se tím. Vidí, že venku sněží, ale nepíše o tom. A když zahlédne na internetu něco, co se mu nelíbí, zasměje se a jde zase dál. To je Bill – kreslená postavička, která v posledních týdnech ovládla sociální sítě. Jednoduché poučky a tipy, které Bill rozdává, už na Facebooku získaly statisíce příznivců po celém světě. Ke své propagaci ho použila dokonce i opoziční ODS.

„Tohle je Bill. Bill se v určité situaci chová tak nebo onak. Buď jako Bill.“ Tak by se ve zkratce daly shrnout poučky kresleného Billa, které zaplavily sociální sítě. Billovy rady se nejčastěji týkají chování ve společnosti a mezilidských vztahů, občas se ale dotknou i závažnějších témat.

Na facebookové stránce Be like Bill, která má už více než 1,5 milionu označení „to se mi líbí“, se tak čtenář dozví například to, že Bill se ve společnosti nechlubí svým chytrým telefonem, že nenechává doma svoji kočku, když jede na dovolenou, nebo že nezapomíná na základy slušného vychování, ani když je pod vlivem marihuany.

 
Zveřejnil(a) Buď jako Bill dne 23. leden 2016

Jednoduché komiksy původně pocházejí z dílny Moldavana Eugenia Croitoru. Stanice BBC se ho proto zeptala, jestli má s kresleným Billem něco společného. „Ne, Bill je mnohem lepší než já,“ odpověděl prý Moldavan žijící v Miláně.

„Ten koncept je velmi jednoduchý. Bill může být kdokoliv, kdo je chytrý, má zdravý selský rozum a nechová se otravně. Rovněž si můžete všimnout, že Bill si dělá srandu sám ze sebe a o druhých vtipkuje jen zřídkakdy,“ dodal Croitoru.

Byl to zřejmě právě jednoduchý koncept, co způsobilo, že se komiksy s Billem záhy začaly lavinovitě šířit. Ke své propagaci komiks ostatně použila i česká opoziční strana ODS, která místo Billa představila „Andreje“, tedy ministra financí Babiše (ANO). „Tohle je Andrej. Andrej chce všem vládnout. Andrej nabízí levnější pivo a koblížky. Chceš být populistou? Buď jako Andrej,“ uvádí.

Chceš být populistou? Buď jako Andrej...

Zveřejnil(a) Občanská demokratická strana dne 4. únor 2016

Není to přitom poprvé, co pravicová strana použila internetový mem k vymezení vůči Andreji Babišovi. Například v prosinci loňského roku, kdy na síti koloval gif se ‚zmateným‘ Johnem Travoltou, ho ODS přidala k fotografii, kde Andrej Babiš ukazuje zvětšené makety účtenek.

Čtěte také: Zmatený Travolta už i ve sněmovně, podivuje se nad EET

Komiksy s Billem se ale neomezují jen na angličtinu, potažmo češtinu. Na internetu lze najít například Billa, který oslovuje Araby, Josého, který promlouvá ke španělsky mluvícímu publiku, a nebo třeba Kodose, který se obrací k Afgháncům. Kromě toho existují v mnoha jazycích i Billovy ženské verze.

Komiksem proti emigraci

Obzvláště postavička afghánského Kodose vzbudila ve světě určitý rozruch. Kodos se zaměřuje na největší nešvary afghánské spolčenosti, tedy na úplatkářství a protekci. „Kodos nebere ani nenabízí úplatky. Dodržuje zákon. Kodos je lišák. Buď jako Kodos,“ zní základní poučka věnovaná Billovi alias Kodosovi na afghánské facebookové stránce v jazyce darí.

Kodos má v Afghánistánu ale také další témata, upozorňuje agentura AFP. „Kodos vidí ženu za volantem auta. Kodos se stará o sebe a tu ženu nechá být,“ stojí v poučce věnované postavení žen. A o emigraci si Kodos myslí toto: „Kodos se nechystá odjet do Evropy. Kodos je šťastný, že žije ve své zemi. Kodos je lišák. Buď jako Kodos.“

Tvůrce afghánského Billa o sobě prozradil pouze to, že je student. Popularita facebookové stránky Kodose ho překvapuje. V zemi, ke má přístup k internetu jen desetina obyvatel, se už Kodos zalíbil 66.000 lidí.

Čtěte také: Afghánistán přišel o hrdinu. Desetiletého vojáka zabil Taliban

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články