Roger Waters: Nebojte se, povstaňte a vystupte proti Izraeli

Podpora Palestině

Roger Waters: Nebojte se, povstaňte a vystupte proti IzraeliNOVÉ
Roger Waters během koncertu v Barceloně v roce 2011. Foto: FOTO: Wikimedia Commons
1
Svět
Echo24
Sdílet:

Roger Waters, bývalý frontman slavné skupiny Pink Floyd, vyzývá kolegy z branže, aby se nebáli vyjádřit svou podporu Palestině. Současně ale chápe jejich strach a vysvětluje, že kdyby vystoupili proti Izraeli, měli by po kariéře. ,,Já sám jsem obviňován z toho, že jsem nacista a antisemita,“ podotýká dvaasedmdesátiletý Waters.

Podle Waterse jsou američtí hudebníci, kteří podporují bojkot Izraele v souvislosti s porušováním práv Palestinců, vystrašení a bojí se mluvit nahlas, protože by si tím zničili kariéru. řekl to v rozhovoru pro britský deník Independent. ,,Pokud něco řeknou, budou mít po kariéře – já sám jsem obviňován z toho, že jsem nacista a antisemita,“ uvědomuje si Waters.

Waters patří mezi prominentní podporovatele práv Palestiny a desetileté kampaně proti Izraeli, která požaduje bojkot, zabavení majetku a sankce uvalené proti Izraeli (BDS Movement). Watersův osobní pohled a názor na Střední východ změnila jeho návštěva Izraele v roce 2006.

,,Když přijde na pouhé zvyšování hlasu proti Izraeli, je (hudební) průmysl obzvláště vzpurný,. Jsem tu já a Elvis Costello, Brian Eno, Manic Street Preachers, jeden dva další, ale nikdo v USA, kde žiju. Mluvil jsem s mnoha z nich. Oni se bojí,“ řekl.

Roger Waters doufá, že některým z nich dodá odvahu, aby se ,,přestali bát, povstali a začali se počítat“. ,,V této diskuzi je zoufale potřebujeme. Potřebujeme je stejně, jako jsme kdysi potřebovali hudebníky, aby se připojili k protestům ohledně Vietnamu,“ uvedl pro Independent Waters. Současně přirovnal chování Izraelců vůči Palestincům k apartheidu v Jižní Africe.

Čtěte také: Nehraj v Izraeli, má smrtící rasistickou politiku, žádá Waters

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články