Americké bomby zničily hotovost IS za půl miliardy dolarů

Video jako údajný důkaz

Americké bomby zničily hotovost IS za půl miliardy dolarůVIDEO UVNITŘ 1
Svět
Echo24
Sdílet:

Spojené státy americké věří, že svým dosavadním bombardováním pozic Islámského státu na Blízkém východě se jim podařilo zničit více než 500 milionů dolarů v hotovosti, jimiž tato teroristická organizace disponovala. Televize ABC přitom upozorňuje, že se jedná pouze o střízlivý odhad a americké letectvo se tak díky svým úspěchům chystá v nastolené praxi pokračovat.

Součástí snahy oslabit Islámský stát a jeho vliv v regionu se americké bombardéry zaměřily kromě vojenských cílů i na některá distribuční centra hotovostních peněz. Prioritu přitom dostaly zásobárny ropy a jejich překladiště, u kterých bylo nutné shromažďovat větší množství likvidity.

Velmi důležitou součástí tohoto bombardování bylo deset leteckých náletů kolem iráckého města Mosul. Právě tuto destinaci označily vojenští experti Spojených státu za bankovní centrum Islámského státu. Jako důkaz svých úspěchů zveřejnila armáda video zachycující výbuch budov s uskladněnými penězi.

 

Američané nyní věří, že právě díky těmto operacím by mohli podlomit morálku bojovníků z řad teroristů. Ti jsou totiž podle informací místních zpravodajů placení pouze polovičními částkami, což se negativně projevuje na jejich bojové morálce.

„Věříme, že na těchto místech skladovali teroristé opravdu velké množství peněz. Předpokládáme, že se mohlo jednat o stovky milionů dolarů,“ potvrdil mluvčí americké armády Steve Warren.

Bombardéry navíc kromě hotovosti zřejmě zneškodnily i více než 25 kilogramů čistého zlata. Generální štáb tedy naplánoval v brzké době i další nálety, jejichž cílem mají být další odhalená skladiště peněz.

„Samozřejmě je nemožné spálit každou jednotlivou bankovku. Myslíme si tedy, že se jim malé hromádky peněz podařilo posbírat nazpět. I tak jsme jim ale zřejmě zasadili pořádnou ránu pro jejich peněženku,“ pochválil nedávné útoky Warren.

Čtěte také: Ruské bomby zasáhly v Sýrii dvě nemocnice a školu. 50 mrtvých

Generál Bundeswehru překvapil: Putinovy bomby v Sýrii pomohou k míru

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články