Světové auto roku bude jiné než to evropské. V trojici finalistů už není ani Škoda Superb

Radek Pecák Radek Pecák
2. 3. 2016 10:11
Světové auto roku bude vyhlášeno 24. března na autosalonu v New Yorku. Vzejde z trojice Audi A4, Mazda MX-5 a Mercedes-Benz GLC. Známi jsou i finalisté dílčích anket, což je například Zelené auto roku nebo Sportovní auto roku.
Malý roadster MX-5 sklízí úspěchy ve všech možných typech anket.
Malý roadster MX-5 sklízí úspěchy ve všech možných typech anket. | Foto: Mazda

Pouze v případě Mazdy MX-5 se porotci ankety Světové auto roku shodli s názorem arbitrů v čistě evropské anketě. Ti v pondělí přidělili titul Car of the Year (Evropské auto roku) nové generaci Opelu Astra. Zmíněná Mazda MX-5 byla v Evropě 3., když ji předstihlo ještě SUV Volvo XC90.

24. března během autosalonu v Newyorku se tak veřejnost dozví, který vůz z trojice Audi A4, Mazda MX-5 a Mercedes-Benz GLC, získá možnost pyšnit se titulem Světové auto roku. To jsou poslední tři superfinalisté, kteří získali více hlasů než BMW X1, Hyundai Tucson, Jaguar XE, Land Rover Discovery Sport, Mazda CX-5, Škoda Superb a Toyota Prius.

Na rozdíl od evropské ankety se v USA vyhlašují i další dílčí ankety. Porotci vyhlásili po třech finalistech v kategoriích Luxusní auto roku (Audi Q7, BMW 7 a Volvo XC90), dále Sportovní auto roku (Audi R8, Honda Civic Type-R, Mercedes AMG C 63 coupe), Zelené auto roku (Toyota Mirai, Toyota Prius a Chevrolet Volt) a konečně Světové auto s nejlepším designem (Mazda CX-3, Mazda CX-5 a Jaguar XE).   

 

Právě se děje

Další zprávy