Turecko hrozí vypovězením dohod s EU

Turecká hrozba

Turecko hrozí vypovězením dohod s EUNOVÉ 1
Svět
Echo24
Sdílet:

Poradce tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pohrozil vypovězením dohod mezi Tureckem a Evropskou unií, bude-li EU v jednáních s Ankarou používat taktiku dvojího metru. Erdoganův poradce Yigit Bulut poskytl rozhovor televizní stanici TRT Haber a věnoval se v něm hlavně budoucí ekonomické politice Turecka.

Řekl také, že pokud bude EU ve vztahu s Tureckem používat taktiku dvojího metru, vypoví Turecko všechny dosud uzavřené dohody včetně celní unie.

EU se v březnu dohodla s Ankarou na postupu, podle kterého jsou – po individuálním posouzení azylové žádosti – zpět do Turecka posíláni všichni migranti, kteří připluli na řecké ostrovy v Egejském moři. Výměnou unie slíbila za každého Syřana mezi nimi převzít na své území jiného syrského uprchlíka z táborů v Turecku, podpořit situaci syrských uprchlíků v zemi výraznou finanční pomocí, zrychlit jednání o bezvízovém styku a otevřít nové kapitoly vlekoucích se tureckých přístupových jednání.

V otázce bezvízového styku ale unie začala jednat o brzdovém mechanismu. Minulý týden se země unie shodly na změně unijních pravidel tak, aby bylo možné přerušit bezvízový styk se třetí zemí. Mechanismus by mohl být použit, když budou občané určité země přicházet do EU ve velkých počtech, žádat o azyl, páchat trestnou činnost a podobně.

Německá kancléřka Angela Merkelová se v pondělí na okraj summitu OSN k humanitární činnosti v Istanbulu s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem sejde. Mluvit s ním chce mimo jiné o nedávném rozhodnutí tureckého parlamentu týkajícím se odebrání imunity čtvrtině poslanců. Podle kritiků chce vládní Strana spravedlnosti a rozvoje tímto krokem zasadit ránu prokurdské opozici, jejíž řady by kvůli trestnímu stíhání zákonodárců notně prořídly.

Čtěte také: Turecko si nechává vzdělané Syřany, do EU posílá nevzdělané a nemocné

Merkelová je velice znepokojena. Jede diskutovat s Erdoganem

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články