Babiš mění názor. Chce odložit elektronickou evidenci tržeb

Co bude s EET?

Babiš mění názor. Chce odložit elektronickou evidenci tržebAKTUALIZUJEME
Ilustrační snímek. Foto: FOTO: Shutterstock
1
Domov
Echo24
Sdílet:

Ministerstvo financí zvažuje odložení startu elektronické evidence tržeb (EET) na začátek roku 2017. Na dotaz ČTK to ve středu uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). O termínu spuštění chce rozhodnout do konce srpna.

Odklad spuštění EET z plánovaného 1. prosince letošního roku o jeden měsíc navrhovala hospodářská komora. Svaz průmyslu a dopravy tento týden uvedl, že Babiš v diskusi s firmami připustil i odložení na 1. února.

„Diskutujeme to v rámci ministerstva, chceme to posoudit, jaké jsou výhody, nevýhody,“ uvedl dnes Babiš. „Předpokládám, že do konce srpna bychom měli mít jasno,“ doplnil.

Zajímavé přitom je, že Babiš se o odložení EET podle všeho rozhodl do značné míry spontánně. Několik minut poté, co se na webu České televize objevila zpráva o odložení projektu, totiž redakce ECHO24.cz kontaktovala tiskový odbor ministerstva vnitra s žádostí o potvrzení této informace. Mluvčí ministerstva Michal Žurovec stejně jako mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová však shodně uvedli, že o odložení EET nemají žádné informace.

O startu EET ministr financí Babiš definitivně rozhodne do konce srpna.

Kromě odsunutí EET na začátek roku 2017 má Babiš i další variantu. „Jedna z možností je, že EET začne 1. prosince a finanční správa se bude chovat vstřícně a bude se tvářit, že to teda ještě nenastalo, a pokud by došlo k posunutí, určitě by se posouvaly i ty další termíny,“ řekl Babiš ve svém Rádiu Impuls.

Podle dosavadních plánů by EET měla být v první fázi spuštěna od 1. prosince pro hotely a restaurace. Další firmy se budou zapojovat v následujících měsících. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy.

Přestože o současném odsunutí začátku fungování EET informoval ministr financí Babiš, o samotném odsunutí rozhoduje vláda. „Zákon o evidenci tržeb upravuje začátek elektronické evidence tržeb pro jednotlivé skupiny činností (ve 4 fázích – od 1.12.2016, 1.3.2017, 1.3.2018 a 1.6.2018). Současně má vláda možnost svým nařízením povinnost evidence pro některé skupiny tržeb dočasně odložit,“ uvedla mluvčí ministerstva financí Gabriela Štěpanyová na dotaz serveru ECHO24.cz.

Proč se vláda rozhodla zahájení EET odsunout, redakce ECHO24.cz v současné době zjišťuje.

MF rovněž dosud uvádělo, že v srpnu zřídí kontaktní místo, od září začne podnikatelům přidělovat autorizační údaje k evidenci tržeb a od listopadu zahájí pilotní projekt pro podnikatele, aby si otestovali komunikaci s úřady.

Podle Babiše připadá v úvahu i to, že by se evidence nevztahovala na podnikatele s malým obratem. „Je to stále živé, zatím na to není jasný názor,“ poznamenal. Opozice už dříve navrhovala, aby se evidence tržeb netýkala podnikatelů s ročními příjmy do jednoho milionu korun. Povinnost evidovat tržby by se pak týkala jen plátců daně z přidané hodnoty.

Vláda si od zavedení EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicové opozice nové opatření ostře kritizuje a tvrdí, že EET zlikviduje řadu drobných živnostníků.

Na odložení elektronické evidence tržeb reagoval i prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý s tím, že Vánoce 2016 jsou zachráněny.

Čtěte také: Babiš rozjel kampaň k EET. Lékařům a učitelům slibuje miliardy na platy

Firmy sází na miliardový byznys kolem EET. Software nabízí za tisíce ročně

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články