Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Heil Trump! Příznivci budoucího prezidenta ho oslavují jako nového Hitlera

Autor: bud - 
22. listopadu 2016
13:35

Hajlování, projevy rasismu a antisemitismu. To bylo k vidění na sobotním setkání příznivců alternativního pravicového hnutí, kde se oslavovalo vítězství Donalda Trumpa. Jeden z nich, šéf Ústavu národní politiky Richard Spencer, měl ve svém projevu dokonce několik narážek na černochy, Hispánce a další menšiny. Všichni se podle něj spikli proti „bílým“ lidem.

Příznivci alternativní pravice, kteří se vymezují proti tradičním médiím a zavedeným politickým stranám, na svém letošním setkání v rámci konference ve Washingtonu způsobili pozdvižení. Mezi přítomnými se totiž objevilo několik lidí s rasistickými projevy, kteří dokonce hajlovali.

Velké ovace sklidil především projev šéfa pořádajícícho institutu Richarda Spencera, který vedle několika protižidovských a jiných narážek zvolal „Heil Trump“, což je odkaz na nacistický pozdrav. Řada přítomných na to reagovala zdviženou pravicí.

Podívejte se na záznam Spencerova projevu:

Během předvolební kampaně tito aktivisté nadšeně podporovali výroky Donalda Trumpa o stavbě zdi na hranici s Mexikem a o zintenzivnění deportací neregulérních přistěhovalců. V podobném duchu se nesly i víkendové oslavy jeho vítězství.