Online: Berlín má i českou oběť. Německá policie dál hledá muže z Tuniska

Přenos skončil
Německá policie zatím stále nemá pachatele teroristického útoku na vánoční trhy v Berlíně. Na hledaného mladého Tunisana, který byl podle tajných služeb napojen na islamisty, byla vypsána odměna 100 000 eur. Během pondělního útoku zemřelo nejméně dvanáct lidí, dalších 48 osob je zraněno. Jednou z obětí byla i Češka, která dlouhodobě žila v Německu.
Foto: Reuters
Přenos skončil
0:10 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Informaci o české oběti dostal Černínský palác ve čtvrtek večer od berlínské ambasády.

23:45

Při útoku v Berlíně zemřela také česká občanka. Informovalo o tom dnes české ministerstvo zahraničí. Žena dlouhodobě žila a pracovala v Německu. Český velvyslanec již o jejím úmrtí informoval rodinu. Naďu Č. její muž pohřešoval od pondělka a policie podle analýzy DNA a další identifikace během několika dní zjistila, že je jednou z mrtvých.

23:10 Německo. Vlajky účastníků MS v hokeji 2012

Německý bulvární deník Bild dnes večer na svém webu zveřejnil video pořízené palubní kamerou jednoho z řidičů, která zachytila pondělní útok kamionem na vánoční trh v Berlíně. Obdobný záznam má i agentura Reuters, která uvedla, že video exkluzivně získala od taxikáře. Z videa, které Bild vystavil na webu, je vidět černý kamion, jak ve vysoké rychlosti najel do adventního tržiště na náměstí Breitscheidplatz. Krátce poté z místa atentátu utíkají lidé.

22:20

Německá policie jen několik hodin po atentátu zachytila pomocí sledovací kamery Tunisana Amriho u jedné z mešit v Berlíně, kde dnes komando provedlo razii. Informovala o tom stanice RBB, která záznam s Amrim získala. U stejné mešity byl Amri natočen také dvakrát v uplynulém týdnu. Policie podle agentury DPA nechtěla informaci komentovat a odkázala na úřad nejvyššího státního zástupce. Z datové značky na snímku vyplývá, že Amri byl u mešity v berlínské čtvrti Moabit v noci na úterý. Navštívil ji krátce před čtvrtou hodinou ranní, tedy zhruba osm hodin po atentátu. Při zmíněné mešitě působí spolek Fussilet 33, který je podle zpráv tajných služeb centrem islamistů.

21:30

Německá policie v reakci na pondělní útok na vánoční trh v Berlíně posílila bezpečnost adventních akcí po celé zemi. Jeden z trhů v západoněmeckém Kolíně nad Rýnem, jak dokládá dnes zveřejněná fotografie v deníku Kölner Stadt-Anzeiger, ale střežila dvojice policistek se samopaly, které nebyly nabité. Policie ve vysvětlení uvedla, že to byla chyba a že tento případ je ojedinělý.

"Bylo vydáno jasné nařízení, že zbraně musejí být u vstupu na vánoční trhy připraveny k použití," uvedla policie. Obě hlídkující policistky, které měly zásobníky uložené v kapse neprůstřelných vest, tak čekal vysvětlující pohovor s nadřízenými.

21:05 Německo. Vlajky účastníků MS v hokeji 2012

Podle Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV), který plní funkci civilní kontrarozvědky, odjelo z Německa do bojových oblastí ovládaných teroristickým hnutím Islámský stát 890 radikálů. Z těch, kdo z Německa směřují k IS, jsou z dvaceti procent ženy a z pěti procent nezletilí. Kontrarozvědka odhaduje, že se zhruba třetina již vrátila zpět do Německa.

20:00 Německo. Vlajky účastníků MS v hokeji 2012

List Berliner Zeitung dnes informoval o zátahu v berlínské mešitě, kterou podezřelý z berlínského útoku, Tunisan Amri, navštěvoval a kterou tajné služby hodnotí jako jedno z center radikálního islámu. Mešita je v berlínské čtvrti Moabit a působí při ní spolek Fussilet 33, který je podle zpráv tajných služeb střediskem islamistů. Policie tam zasahovala už loni v reakci na informace, že spolek vybírá peníze pro syrské operace teroristického hnutí Islámský stát (IS) a že se tam rekrutují bojovníci IS. V mešitě se podle Berliner Zeitung schází muslimové především z Kavkazu a Turecka.

18:38

Britský řidič kamionu Dave Duncan se rozhodl pomoci rodině polského řidiče Lukasze Urbana, který zemřel v kabině kamionu. Na webu GoFundMe zahájil sbírku a už na ní shromáždil téměř 57 tisíc liber (1,8 milionu Kč) od skoro 4000 přispěvatelů.

18:10

Nejvyšší státní zastupitelství v Německu dnes na podezřelého Amriho vydalo zatykač. Státní zastupitelství také potvrdilo, že se v souvislosti s útokem dnes uskutečnilo několik razií v Berlíně a Severním Porýní-Vestfálsku. Prohledán byl také autobus v Heilbronnu. Při těchto akcích nebyl nikdo zatčen.

17:53

Tunisana Anise Amriho, který je považován za pachatele pondělního útoku, evidovala Itálie během jeho pobytu v zemi jako problémového člověka. Informace o jeho možné radikalizaci či islamistických sklonech v záznamech ale nejsou. Oznámilo to dnes italské ministerstvo vnitra, a potvrdilo tak zprávy médií o Amriho kriminální minulosti v této jihoevropské zemi.

17:20 Německo. Vlajky účastníků MS v hokeji 2012

Salafistická scéna v Berlíně se rychle rozrůstá, podle tajných služeb ji aktuálně tvoří 840 lidí, což je o 160 více než loni. S odvoláním na své zdroje to dnes napsal deník Der Tagesspiegel. Za sympatizanta salafismu, který hlásá fundamentalistickou verzi islámu, je považován i předpokládaný atentátník z Berlína Anis Amri.

17:00 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Shrnutí dnešního dění:

- Policie stále pátrá po muži, který stojí za pondělním útokem v Berlíně. Nákladním vozem najel do davu na vánočních trzích, zemřelo 12 lidí.

- Množství důkazů ukazuje na Tunisana Anise Amriho. Na místě se našly doklady na toto jméno a v kabině kamionu byly jeho otisky.

- Podle německého ministra vnitra má policie důkazy, které usvědčují Tunisana coby pravděpodobného pachatele útoku.

- Podle médií si podezřelý zjišťoval na internetu, jak připravit výbušniny.

- Na několika místech během dne proběhly policejní zátahy, avšak zatím spíše bez výsledku.

- V 18:00 středoevropského času by měla být tisková konference, kde vyšetřovatelé zveřejní další informace.

16:54

Podle britského listu Daily Mail měl Anis Amri zakázáno létat do Spojených států, protože komunikoval s teroristickou organizací Islámský stát.

16:41 Německo. Vlajky účastníků MS v hokeji 2012

"Teoreticky jsme všichni už dlouho věděli, že jsme také cílem islámského terorismu," poznamenala Angela Merkelová. "Jsem v posledních dnech velmi hrdá na to, jak klidně velké množství lidí na tuto situaci reagovalo," řekla.

16:31

Německá policie prohledává autobus ve stanici Heilbronn, severně od Stuttgartu, píše server Stimme.de.

16:09 Německo. Vlajky účastníků MS v hokeji 2012

Kancléřka Angela Merkelová podle svých slov doufá, že pachatele brzy dopadnou.

16:07

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière na tiskové konferenci uvedl, že vyšetřovatelé mají další informace, které ukazují na to, že podezřelý Tunisan je pachatelem útoku. Podle agentury AP také potvrdil, že v kabině auta se skutečně našly Tunisanovy otisky. Státní zastupitelství na něj vydalo zatykač.

15:51

Během dne se objevily informace o dalších důkazech, které policii navedly na stopu Tunisana Anise Amriho. Úplně na začátku to však byly doklady nalezené v kabině nákladního vozu. Ty ale policisté našli až den po útoku. Podle deníku Süddeutsche Zeitung to bylo proto, že policisté nechtěli hned v pondělí kabinu "kontaminovat" svým zápachem, než k ní pustí speciálně vycvičené psy.

15:30 Německo. Vlajky účastníků MS v hokeji 2012

V 18:00 večer středoevropského času bude mít nejvyšší státní zastupitelství prohlášení týkající se útoku.

15:08

Italský premiér Paolo Gentiloni potvrdil, že mezi mrtvými po útoku v Berlíně je i mladá Italka, o které se spekulovalo. Gentiloni napsal, že to byla "spořádaná občanka, na kterou Itálie vzpomíná".

15:00

Německá verze francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo dnes vyšla s kresbou, která zesměšňuje bezpečnostní opatření po pondělním útoku. "Náš způsob života nezmění," zní ironický nápis nad karikaturou.

14:45

Podle německého deníku Tagesspiegel zasahuje v berlínské čtvrti Prenzlauer Berg množství policistů. Vlaky i tramvaje stojí a obchodní centrum je zavřeno. Podle listu se v této části německé metropole našel podezřelý objekt. Policie ale zatím neuvedla žádné podrobnosti, může tak jít jen například o zapomenuté zavazadlo.

14:42

Už více než 2500 lidí podepsalo internetovou petici, aby Polák, který byl zabit na sedadle spolujezdce v kamionu, dostal nejvyšší německé ocenění. Petici organizuje politoložka Constanze Stelzenmüllerová.

Ve středu se v deníku Bild objevila informace, že polský řidič Lukasz Urban zabránil možná ještě většímu neštěstí na berlínských trzích, když údajně strhl volant auta. Útočník Poláka pobodal nožem a poté zastřelil.

14:21

Bulvární deník Bild zveřejnil video, podle něhož byl hledaný Anis Amri v létě na návštěvě Berlína.

13:33

Po otevření vánočních trhů v Berlíně se okolo místa postavily betonové bariéry.

12:55

Podle serveru Spiegel Online se Amri před časem nabídl, že spáchá sebevražedný atentát. Vyšetřovatelé na to přišli na základě analýzy odposlechů. Nabídka ale byla údajně tak zakódovaná, že úřady nemohly na jejím základě požadovat jeho zadržení.

12:50

Důkazy proti hledanému Amrimu se mezitím množí. Stanice RBB dnes napsala, že policie vedle peněženky s jeho dokumenty našla také jeho mobilní telefon. Peněženku se nicméně podařilo objevit až v úterý.

12:20

Podle několika německých médií se na dveřích kamionu, který najel do davu na vánočních trzích, našly na místě řidiče otisky prstů hledaného Tunisana.

12:16

Tři dny po útoku jsou trhy opět plné.

12:13

Vyšetřování útoku komplikují chyby úřadů, tvrdí stanice RBB. Kvůli nim se ve středu neuskutečnily razie v Berlíně a Severním Porýní – Vestfálsku, které musely být odloženy na dnešek. Policistům chybělo rozhodnutí příslušného soudu. 

11:59

Vánoční trh na berlínském náměstí Breitscheidplatz se dnes znovu otevřel návštěvníkům. Od jedenácti hodin se v blízkém Pamětním kostele císaře Viléma konala krátká bohoslužba.

Svíčky na berlínském náměstí.
Svíčky na berlínském náměstí. | Foto: Reuters
11:52 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Německá policie věděla řadu měsíců, že Tunisan Anis Amri má kontakty s islamisty a je drogovým dealerem. Deportaci do Tuniska ale bránil fakt, že tamní úřady mu odmítaly vystavit pas.

11:43 Německo. Vlajky účastníků MS v hokeji 2012

Jednou z příčin útoku je i nedostatek spolupráce mezi německými spolkovými zeměmi. Řekl to Armin Laschet, místopředseda CDU kancléřky Angely Merkelové.

Například ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska, kam vedou stopy za hledaným Tunisanem, prý na středeční tiskové konferenci mluvil, jako by přesun Tunisana do Berlína znamenal, že pro jeho spolkovou zemi "je vše vyřízeno".

11:29

Na tragédii v Berlíně reagují i Spojené státy a zvyšují bezpečnostní opatření. Například město New York na vánoční trhy na Union Square, v Bryant Parku a na Columbus Circle vyslalo těžkooděnce z protiteroristického policejního oddělení. V San Francisku policejní hlídky na motorkách a koních dostaly za úkol dohlížet na nákupní centra.

11:11

Policejní vyhlášení pátrání po Anisu Amrim – "velice nebezpečné osobě, která může být ozbrojená".

Policejní vyhláška o Anisu Amrim.
Policejní vyhláška o Anisu Amrim. | Foto: Reuters
10:53 Německo. Vlajky účastníků MS v hokeji 2012

Podle deníku Bild policisté zadrželi čtyři kontakty hledaného Tunisana. Vzápětí ale zprávu popřelo německé státní zastupitelství.

10:28

Rodina hledaného Tunisana byla podle svých slov šokována berlínským útokem. "Pokud se prokáže, že do toho byl zapojen, zřekneme se ho," řekl listu Süddeutsche Zeitung jeho bratr Abdelkader Amri.

10:22

Německá média informují také o ranním zátahu v západoněmeckém Dortmundu, při němž byli zatčeni čtyři lidé. Zatím ale není jasné, jestli akce přímo souvisí s útokem v Berlíně.

9:59

Hledaný Anis Amri je starý 24 let a narodil se v Tunisku. Má hnědé oči a černé vlasy.

Anis Amri.
Anis Amri. | Foto: Reuters
9:28

O osudu mladé Italky, která se od útoku také pohřešuje, zatím média neinformovala. Rodina ženy ale podle svých dřívějších vyjádření nepočítá s tím, že by ještě byla naživu.

9:24

Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí potvrdil, že mezi oběťmi je také žena z Izraele. Její muž byl při pondělním útoku na vánočních trzích vážně zraněn.

8:59

Podle deníku New York Times si Tunisan na internetu zjišťoval, jak připravit výbušniny. Navíc podle zprávy, kde list cituje nejmenovaného amerického činitele, muž nejméně jednou přímo komunikoval s Islámským státem. 

8:45

V Berlíně policisté uvolnili náměstí, kde se tragický útok udál.

 

Úklidové práce u vánočních trhů v Berlíně.
Úklidové práce u vánočních trhů v Berlíně. | Foto: Reuters
8:38

Výsledky zátahu zatím nejsou známy. Proč se akce neuskutečnila už ve středu, jak policie původně plánovala, její mluvčí neupřesnil. Původně se mluvilo o tom, že za zdržením stojí formální chyby v dokumentu, kterým byl zásah povolen.

8:34

Německá policie dnes ráno prohledala ubytovnu v Emmerichu v Severním Porýní-Vestfálsku, kde dříve bydlel podezřelý Tunisan Anis Amri. Na akci se podle německých médií podílelo asi 100 strážců zákona.

8:06 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Shrnutí toho nejdůležitějšího z večerního dění:

 - Německá policie hledá Tunisana, jehože doklady našla v kabině auta, které v pondělí najelo do davu na vánočních trzích v Berlíně. Zemřelo nejméně 12 lidí.

- Je mu 24 let, váží 75 kilogramů a je vysoký 178 centimetrů.

- Německé úřady nabízejí odměnu až 100 000 eur za informace vedoucí k jeho dopadení.

- Prokuratura varuje, že podezřelý může být ozbrojen a nebezpečný. Prohlášení úřadů ale automaticky neznamená, že právě hledaný Tunisan musel nutně "smrtící kamion" řídit.

- List Die Welt informoval o dvou raziích v berlínských bytech, policie však později zprávu popřela.

8:00 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Dobré ráno z pražské redakce Aktuálně.cz, i dnes pro vás budeme v online přenosu sledovat to podstatné kolem vyšetřování teroristického útoku na vánoční trhy v Berlíně.

Zahraničí Reuters ČTK Zahraničí, Reuters, ČTK
Aktualizováno 23. 12. 2016 0:55
 

Právě se děje

Další zprávy