Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Masový vrah Breivik opět hajloval u soudu. Ten má řešit jeho „lidská práva“

Autor: ČTK, Mii - 
10. ledna 2017
17:10

V Norsku začal v úterý odvolávací soud s vězněným teroristou Andersem Behringem Breivikem. Masový vrah ho započal nacistickým pozdravem, kdy gesto udělal při příchodu do soudní síně. Breivik se otevřeně hlásí k nacismu a hajloval u soudu i loni v březnu. Současné jednání se týká jeho údajných špatných podmínek ve věznici.

Soud loni v dubnu rozhodl, že Norsko skutečně porušilo některá teroristova práva při jeho věznění. Porušení práva na soukromý život naopak nepotvrdil. Obě strany se proti verdiktu odvolaly.

Breivik se netají svými sympatiemi k nacismu a odsuzuje multikulturní společnost. Po příchodu k soudu v úterý nejprve podal ruku svým advokátům a poté před více než čtyřicítkou novinářů přítomných v soudním sále předvedl nacistický pozdrav. U soudu hajloval již loni na jaře. Stejně jako tehdy, také v úterý ho soudce požádal, aby tento pozdrav příště neopakoval.

Odvolací soud z bezpečnostních důvodů zasedá v tělocvičně věznice Skien, kde je Breivik vězněn. Na jednání soudu, které začalo v úterý ve 12:45 SEČ, přišel Breivik bez pout. Soud má jednat do středy 18. ledna. Kdy bude vynesen rozsudek, zatím není zřejmé. Breivik sám by měl zahájit svou výpověď před soudem ve středu a pokračovat ve čtvrtek.

Breivik: Chtějí, abych se zabil

Podle soudních expertů bude klíčovým tématem procesu otázka, jak přísná bezpečnostní opatření mohou být u tak nebezpečného vězně jako Breivik uplatňována, aby nešlo o porušování lidských práv. Proces se bude rovněž točit kolem toho, zda mají podmínky ve věznici negativní vliv na Breivikovo duševní zdraví. Sám terorista tvrdí, že ho stát chce dohnat k sebevraždě.

Norský vězeňský systém je zaměřený více na nápravu zadržovaných než trest a většina veřejnosti považuje podmínky Breivikova věznění za velmi lidské. Ve věznici Skien má Breivik k dispozici tři cely – obytnou, pracovní a tréninkovou o celkové ploše 30 metrů čtverečních. Po celý den se může mezi nimi svobodně pohybovat. Má také dostatečný přístup k dennímu světlu. V celách má mimo jiné psací stůl, televizi s DVD přehrávačem, X-box, elektronický psací stroj či běhací pás.

Breivikův advokát Öystein Storrvik uvedl, že od loňského soudu byla pravidla pro Breivika dále zmírněna. Od podzimu může komunikovat se svými advokáty tak, že je odděluje pouze mříž, nikoli sklo. Se zaměstnanci věznice je v kontaktu častěji než dřív, mluví s ním každou hodinu. Bez pout si může vařit sám jídlo, pít kávu či hrát s dozorci společenské hry.

Breivik 22. července 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, která připravila o život osm lidí. Krátce nato postřílel 69 členů letního tábora sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya. V roce 2012 byl za terorismus odsouzen k 21 rokům vězení. To je nejvyšší jednorázový trest, který je v Norsku možné uložit, lze ho ale opakovaně prodlužovat de facto až na doživotí.

Video  Masový vrah Breivik hajloval před soudem. Ten řeší jeho lidská práva.  - Reuters
Video se připravuje ...

amgal ( 11. ledna 2017 08:57 )

jak každý den čtu ohlasy, tak čtenáři nemají češtinu v lásce že? proč skoro všichni píší vyděla místo viděla?

amgal ( 11. ledna 2017 08:48 )

správně, takový *** nemá žádná práva. ( ale jen sepíše kobka a obětí nebo snad ho mají objímat?)

BobsTlaskac ( 11. ledna 2017 07:41 )

Český socky přejou Brejvikovi smrt bo se má v lochu líp než oni. Denně choděj do Kolbenky, dřou jak mezci za 15 hrubýho. Maj akorát dluhy, ani na točený pivo nemaj. Musej chlastat Deepa z Lidlu, občas si přilepšej když je Argus v akci. No a tak zkrátka všem přejou aby je zločinecká justice zavřela, sebrala jim majetek nebo poslala na popraviště. Kurva socky tak rozjeďte taky nějakej byznys. Nejhorší na světě je, zůstat sockou a pořád brečet.

londynskypes ( 11. ledna 2017 07:30 )

a tim to se zabyvaji

odol ( 10. ledna 2017 22:54 )

Je zaujímavé že svůj proces začal tak,že ukázal kolik napadalo sněhu???

Zobrazit celou diskusi