Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Do márnice přes aplikaci? Rusko chystá Umer, pomocníka se smrtí

Autor: Mii - 
16. ledna 2017
21:13

Člověk může v dnešní době s chytrým telefonem a připojením k internetu získat během pár sekund téměř vše. Ať už jsou to filmy, jídlo, nebo bankovní produkty – vše lze „pořešit“ jedním kliknutím. Když se k tomu přidá princip sdílené ekonomiky, vznikají služby, jako je ubytovací platforma Airbnb nebo alternativní provozovatel taxi Uber. Přesně u Uberu se inspiruje ruská aplikace Umer, která míří do úplně nových výšin – chce organizovat pohřby.

Umer má vyjít během několika následujících měsíců. Až tak učiní, umožní Rusům velice jednoduše a rychle pořádat pohřby pro své nedávno zesnulé přátele a rodinné příslušníky. Stačí jen pár kliknutí. Aplikace o tom informuje na své webové stránce.

Jediné, co člověk musí udělat, je, že vyplní v aplikaci jméno zesnulého, datum smrti, vyznání a adresu. Uživatel následně dostane na základě GPS signálu doporučení na nejbližší pohřební centra, která Umer dokáže kontaktovat. V aplikaci lze vybrat i mezi kremací a uložením do hrobu nebo zvolit náhrobní kámen.

Jakmile jsou všechny tyto údaje vyplněné, aplikace vytočí operátora, který zařídí poslední detaily. Umer následně poskytne veškerou dokumentaci, která je u smrti potřeba.

Lidi znervózňuje jméno

I když se na konto Umeru ozývají převážně pozitivní hlasy, ne všichni Rusové jsou z nové technologické vymoženosti nadšeni. Podle mnohých lidí je podobné organizování pohřbů neuctivé a do ruského prostředí nevhodné. Navíc lidem vadí název, který nejen že přímo kopíruje Uber, ale také v překladu znamená „je mrtvý“, což je podle lidí další z neuctivých věcí na aplikaci.

Ozývá se také kritika ohledně celkového fungování aplikace. Sergei Mokhov, šéfredaktor magazínu Russian Archeology of Death, v rozhovoru pro server Vc.ru upozorňuje, že celá myšlenka je odsouzená k záhubě a nevhodná pro Rusko. Řada pohřebních společností podle něj funguje v ilegalitě a podobné aplikace je budou jenom podporovat.

tgbg ( 17. ledna 2017 09:43 )

V Rusku žádného pomocníka se smrtí nepotřebují. Stačí Putin.

Zobrazit celou diskusi