Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Bílý sex a „ojíždění těla“ ministra Brabce: „Babiš mi odsunul koláčky,“ přiznal

Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. února 2017
05:25

Hýřil vtípky, jednou mluvil o ministrovi Stropnickém jako mariňákovi a sobě jako kotlíkáři, Andreji Babišovi vyčítal, že je příliš hubený. Ministr Richard Brabec (ANO) v rozhovoru pro Blesk.cz shrnul víkendový sněm ANO, pozastavil se však i nad tím, že hnutí vyloučilo přes tři stovky členů. A řada lidí z něj má v poslední době zdravotní problémy. On sám si je prý také vědom, že „ojíždí své tělo“. A pozastavil se i nad „bílým sexem“, tedy večerním vyjídáním ledničky.

Stal jste se moderátorem tohoto sněmu. Reagovali vaši kolegové ministři na vaše průpovídky, které jste si připravil? Mám na mysli pohřebnický magazín u Karly Šlechtové či třeba ministra Dana Ťoka křičícího ze spaní „Dálnice, dálnice, dálnice“ a další...

Oni už jsou na mě zvyklí. Znají mě z vlády a já si troufám říct, že se snažím být ten, kdo, když houstne atmosféra, tak se i na vládě snaží upustit páru. Myslím, že se nesmíme brát moc vážně a je třeba to něčím odlehčit. Jsem rád, když se to občas podaří. Já jsem zatím moderoval všechny sněmy hnutí ANO, i ten minulý byl v podobném duchu a troufám si říct, že už se to očekávalo.

Andrej Babiš si v průběhu sněmu stěžoval, že na něj nemíří příliš kritika. Co byste mu vytkl vy?

Sněmy jsou specifické v tom, že já třeba vím, že debaty v rámci předsednictva nebo výboru jsou takové, že tam peří létá ze všech stran. Vůbec to není o tom, že by znělo hnutí jedním hlasem Andreje Babiše. Jasně, je to suverénně nejsilnější lídr, ale neznamená to, že ti lidé se mu nedovedou postavit a nedovedou hájit svůj vlastní názor.

Já Babiše znám 15 let, z toho myslím že 12 let docela intenzivně. On nikdy neměl rád lidi, kteří nemají názor. On má rád lidi, kteří názor mají, ale tou svou silou je schopen je zatlačit hrozně do defenzivy a testuje vás, jestli názor udržíte. Není to ale tak, že kritika Andreje Babiše vůbec neexistuje. Ale my si to odbýváme jinak než na sněmu. Není to o tom, že do očí ti to neřeknu, ale na sněmu před lidmi ano.

Babišovi jste vyčítal, že je příliš hubený. Sám jste přiznal, že od minulého sněmu jste přibral 7 kilo.

Pan předseda mi to pravidelně připomíná, už mi myslím párkrát odsunul chlebíčky a koláčky od stolu, i si ke mně kvůli tomu sedl. Já už se držím, zhubl jsem dvě kila, mám cíl deset. Trpěl jsem jako zvíře, když se na sněmu mluvilo o kremrolích.

Každý si ale myslí, že politici furt někde jí a „přežírají“ se chlebíčky. Oni jsou tak tlustí, protože skoro nic nejí a jí večer. Bílý sex večer u ledničky probíhá, já to tam pak vyplením, ale přes den nic nejím a pak to takhle vypadá. Teď mám jasné cíle, tak s tím musím něco udělat.     

VIDEO: Ministr Brabec přibral sedm kilo. „Maká“ na tom

V souvislosti s tím se řešilo i zdraví. První místopředseda Faltýnek měl zdravotních obtíží více, prasklý vřed, teď si natrhl vaz. Ministryně Šlechtová byla na operaci čelisti, omluvil se pro nemoc Jan Volný. Jak na tom je ANO po fyzické stránce, jak jste na tom vy? 

Politika je fakt hrozný záhul. Já jsem dělal pro Babiše poměrně dlouho a on je hodně náročný šéf. Na ministerstvu jsem předtím nikdy v životě nepracoval. Stres je obrovský, je to propojené, fyzická i psychická část našich schránek je strašně propojená. Já pro to dělám málo, „ojíždím“ to tělo opravdu hodně. Teď si uvědomuji, že se mi to vrací.

Každý si na to musíme dát pozor, jinak by to mohlo nabrat velmi krátkého konce. Vy si dneska můžete myslet, o co všechno jde, zítra vám praskne žilka a máte jiné starosti. Jasně se ukázalo, že kolegové, jako je Jarda Faltýnek, Honza Volný – když se podíváte, jak vypadali před čtyřmi lety a jak dnes – tak je to v té první linii hodně „ojíždí“. To ale není, aby nás někdo litoval. My jsme si to vybrali. 

„Zhubla“ i základna hnutí ANO. Co říkáte na ten údaj, že od minulého sněmu bylo vyloučeno za poslední dva roky 357 členů hnutí? Je to hodně, nebo málo?

Je to hodně. Když si vezmete, kolik máme členů, je to desetina členské základny. Není to nic, čím bychom se mohli chlubit. Je to ale zase signál, že ve chvíli, kdy máme významné pochybnosti, že lidé jdou nějakou jinou cestou, dělají ostudu, nemají mravní integritu nebo porušili morální kodex, tak jsme v tom přísnější než ostatní hnutí nebo strany.

Možná, že jinde by to bylo daleko méně, ale já si troufám říct, že možná právě proto, že se ostatní strany kolikrát bojí, že tím vyšlou nějaký negativní signál a bude to vypadat blbě. My to neřešíme. Pokud jsou jasné důkazy o tom, že ten člověk výrazně pochybil, je ostudou hnutí nebo svoji funkci zneužil – a to platí padni, komu padni na všechny – potom je nutno sáhnout k těmto krokům.

VIDEO: Botička pro Babiše a další zajímavosti z prvního dne sněmu ANO

Video  Babiš chce být poslední, Faltýnek uchránil rozkrok, ale kulhá a VIP pokuta  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený

Video se připravuje ...

Jak hodnotíte průběh sněmu? Hlasování byla vcelku jednoznačná – od volby jediného kandidáta na předsedu po ostatní volby, které všechny byly po 1. kole vyřízené, hlasovalo vždy 210 delegátů.

Ti lidé jsou strašně disciplinovaní, ale neznamená to podřízení nebo aby poslouchali. Když přijede 210 lidí z 212 počtu delegátů z ČR při doznívající chřipkové epidemii, když ti lidé opravdu sedí většinu toho dne v sále a poslouchají, tak z toho máme dobrý pocit.

Že se všechny volby povedlo udělat v prvním kole, pro mě bylo příjemné překvapení. Jak na místopředsedy, tak členy předsednictva bylo daleko víc kandidátů. Je to určitě dobrý signál, že tam byli pravděpodobně již určití favorité, které ti lidé vnímali. Hnutí ANO nemá závažný důvod měnit vítězný tým, mám radost i z té sestavy, která je dobrá (Brabec se stal místopředsedou hnutí – pozn. red.).

Při každém hlasování se našlo čtyři až pět lidí, kteří odevzdali neplatný hlas. V momentě, kdy měli udělat kroužek u jediného kandidáta na předsedu, to je s podivem...

Je to nepozornost. Když už tam promítáme volební lístek... Ale stává se to asi ve všech stranách. Tihle jednotlivci se vždycky najdou. Nejsme všichni Supermani, aby nenastala taková chyba. Třeba to při volbě udělali schválně, nevím. Ale ve chvíli, kdy nemusíte kroužkovat, křížkovat, ale jenom zakroužkujete jednu osobu, tak to může být i nějaký signál k neplatnému hlasu, než že to někdo udělal záměrně.  

VIDEO: Druhý den sněmu ANO: „Anděl smrti“ Faltýnek a další

Takže byl sněm ANO idylkou?

Nebyl destruktivní. Já jsem zažil sněmy, které byly ne tolik vyostřené, mně nevadí kritika, ale byly takové, že člověk tenkrát neměl chuť úplně pokračovat a měl pocit, že je všechno hrozně „rozpíchané“.

Dva poslední sněmy ukázaly, že se ti lidé stabilizovali. I když víc lidí mělo své osobní ambice, které nebyly úplně naplněné, tak hlasování jasně ukázalo, že se nedělaly vratky typu, že vy jste mi nezvolili toho, já vám nezvolím toho. Běžného člověka ale vůbec nezajímá, jak proběhl sněm. Hlavně ho zajímá, co předvedeme do voleb.  

Zaujalo jeho heslo Udělejme Českou republiku znovu skvělou. Jak jste toto trumpovské heslo z úst Andreje Babiše vnímal?

Mně se líbil už ten originál, který řekl Trump (Make America great again – pozn red.). Panu Babišovi se to líbilo také a já si myslím, že i když jsou ty naše země nesouměřitelné, tak ČR skvělá dřív byla. A ke skvělosti má dnes docela daleko i v rámci EU. Ten apel je na místě, ať už to první řekl Trump anebo kdokoliv jiný. Neberu to jako opičení. Když to řekl dobře, tak proč to neupravit na naše poměry.

Delegáty pobavilo video, na kterém se na sněmu objevili právě Donald Trump, Angela Merkelová nebo Kim Čong-un a záběry ze sjezdu komunistů v KLDR. co jste na něj říkal?

Nevím, jestli to sloužilo pak panu Gazdíkovi na to neskutečné srovnání, že se hnutí ANO blíží někam k Severní Koreji, což je opravdu neuvěřitelně směšné a beru to jako silný výraz na namasírování svalů pana Gazdíka. Vracím se ale oklikou k prvnímu dotazu. Všichni by měli mít schopnost, včetně těch nejvyšších politiků, nebo právě těch, u kterých by to mělo začít, ze sebe být schopni udělat srandu. To nás pořád dělá normálními lidmi. Nejstrašnější je, když tam vidíte lidi, kteří z funkce zblbnou a začnou si hrát na něco, co nejsou.

VIDEO: Překvapení na sněmu: Parodické video s Trumpem i diktátorem Kimem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa