'Nežiju v jiné galaxii.' Mayová chce s EU zároveň řešit brexit i novou obchodní dohodu

Britská premiérka Theresa Mayová chce souběžně jednat o odchodu své země z Evropské unie a nové dohodě o volném obchodu s Unií. V rozhovoru pro BBC tak nepřímo odmítla představy „sedmadvacítce“ ohledně harmonogramu jednání o brexitu. Mayová přiznala, že rozhovory budou velmi těžké.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Theresa Mayová

Theresa Mayová | Zdroj: Reuters

Theresa Mayová odmítla slova předsedy Evropské komise Junckera o tom, že údajně „žije v jiné galaxii."

Nadcházející červnové parlamentní volby označila Mayová za ty nejdůležitější za svého života s tím, že cílem je vytvořit silnou a stabilní vládu pro jednání o brexitu.

Ministerská předsedkyně v show Andrewa Marra znovu zopakovala, že by z pohledu Británie bylo lepší, kdyby jednání nedospěla k dohodě, než kdyby Spojené království muselo přijmout nevýhodné podmínky brexitu. Mayová nezměnila názor ani na otázku ochrany práv zhruba tří milionů unijních občanů žijících ve Spojeném království.

Podle Theresy Mayové jde o reciproční záležitost, kdy se musí souběžně garantovat, že se ochrání práva a status taky britských občanů v členských státech Evropské unie.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme