Diamantová liga prošla změnami. Už není o stabilitě výkonnosti, říká oštěpař Vadlejch

Výjimečný výkon předvedl v úvodním závodě osmého ročníku Diamantové ligy Thomas Röhler. Německý oštěpař vyhrál v Dauhá díky hodu dlouhému 93 metrů a 90 centimetrů a v historických tabulkách už je lepší jen Jan Železný. Změny v bodování seriálu, které prestiž mítinku v Kataru trochu snížily, se tak na kvalitě soutěží negativně neprojevily.

Dauhá Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oštěpař Jakub Vadlejch, stříbrný medailista z londýnského šampionátu.

Oštěpař Jakub Vadlejch, stříbrný medailista z londýnského šampionátu. | Zdroj: Reuters

„Je fakt, že finále teď nabyde na exkluzivitě, to určitě," říká Jakub Vadlejch, který skončil na začátek sezony v Dauhá třetí za výkon 87 metrů a 91 centimetrů k novému systému přidělování bodů.

V něm je největší změnou, že se celkový součet z jednotlivých mítinků před finálovými podniky v Curychu a Bruselu smaže.

Kipchoge zaběhl nejrychlejší maraton historie. K pokoření dvou hodin chybělo 25 vteřin

Číst článek

"Myslím, že to postrádá smysl v tom, že doteď to byla odměna za stabilitu výkonnosti. Teď budou dvě velké akce během jednoho roku. Nebude to o stabilitě, budou potřeba dva velké výkony. Kdo co předvede tady a teď," přemýšlí.

Mítinky v Dauhá, Monaku, Paříži i na dalších tradičních místech tak budu mít spíš roli kvalifikačních závodů. Organizátoři tak chtějí zvýšit prestiž závodů v Curychu a Bruselu, které v posledních letech zčásti přišly o svou výjimečnost, kterou měli v 90. letech.

Přestože nový systém Jakub Vadlejch nepřijal s radostí, ví, že se musí přizpůsobit a pokusit se obhájit svůj celkový loňský triumf v nových podmínkách. A formu má na úvod sezony výbornou

„Mám za sebou super soustředění, odvedli jsme kus práce, takže na tom jsem dobře. Celkově se cítím líp, ale atletika je v tomhle ošemetná, nezávisí na tom, jaké má člověk tréninkové ukazatele," pochvaluje si aktuálně nejlepší český oštěpař desetitýdenní soustředění v Jihoafrické republice.

Absolvoval ho bez problémů a kromě fyzické pohody cítí, že i technicky se postupně zlepšuje „Člověk s věkem technicky zraje. Není to jen o zlepšování fyzických parametrů, ale technika se ‚lepí' s věkem. Věřím, že jsem na nějaké věci přišel a budu se snažit je dělat. Může se posunout i dál," věří 26letý Jakub Vadlejch.

Podle úspěšného začátku sezony mohl v příštích týdnech a měsících úspěšně zaútočit na 90metrovou hranici, což se v historii české atletiky povedlo jen světovému rekordmanovi Janu Železnému.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme