Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Juventus bezpečně dokráčel do finále, Monako porazil i podruhé

Turín – Suverénním výkonem, zejména během první půle, si fotbalisté Juventusu Turín zajistili druhý postup do finále milionářské soutěže za poslední tři sezony. "Stará dáma" zastavila s lehkostí sobě vlastní senzační tažení Monaka. Před vlastními příznivci zvítězila 2:1 zásluhou gólů Maria Mandžukiče a Daniho Alvese. Konečné skóre stanovil po změně stran francouzský supertalent Kylian Mbappé. 

Juventus si zahraje o "ušatý pohár" podeváté. Monako soupeři z Apeninského poloostrova nevrátilo předloňské čtvrtfinálové vyřazení a na svou dosud jedinou finálovou účast z roku 2004 nenavázalo. Přesto ukázalo enormní potenciál pro nadcházející ročníky. 

"Dostali jsme se do Cardiffu, ale nemohu říct, že by to byl náš cíl. Postup do finále neznamená nic, chcete ho vyhrát," prohlásil brankář Gianluigi Buffon. "Každý si myslel, že minulé finále (proti Barceloně v roce 2015, pozn. autora) bylo mé poslední. Přiznám se, že já také. Ale když tvrdě pracujete, vaše sny se mohou splnit," dodal devětatřicetiletý veterán.

Ještě nikomu v historii LM se nepodařilo otočit dvojzápas po domácí prohře 0:2 a výjimkou se nestalo ani Monako. Do odvety sice vstoupilo s vědomím dvougólového manka aktivně, ale proti takřka neprostupné obraně v čele s gólmanem Buffonem se prosazovalo těžko.

Už po deseti minutách opustil hřiště zraněný Khedira, ale Juventus to nerozhodilo a začal hrozit. Higuaínův lob ještě v síti neskončil, Mandžukič nechal vyniknout brankáře Subašiče, ale ve 33. minutě už se chorvatský útočník radoval. Prosadil se dorážkou vlastní hlavičky.

Italský velkoklub se uklidnil a krátce před přestávkou zdvojnásobil náskok. Subašič ve 44. minutě vyboxoval míč po rohu na hranici vápna, odkud jej nechytatelným volejem uklidil do sítě Alves, čímž navázal na dvě gólové asistence z prvního vzájemného utkání.

Po změně stran domácí dlouho kontrolovali hru. V 67. minutě sice unikl po levé straně Mbappé, jenže Buffona překonat nedokázal. O dvě minuty později ovšem talentovaný útočník snížil, když zblízka skóroval po Moutinhově zpětné přihrávce.

Na zvrat však knížecí celek nemohl pomýšlet, Juventus si závěr duelu zkušeně pohlídal a neprohrál už dvanáctý zápas Ligy mistrů za sebou, což je klubový rekord.

"Na jedné straně stál zkušený tým, na druhé tým plný mladíků. Jsem moc rád za tohle semifinále. Hráči odevzdali maximum a mohli jsme zde remizovat. Opouštíme soutěž se vztyčenou hlavou a teď se budeme soustředit na ligu," uvedl Leonardo Jardim, kouč Monaka.

Soupeřem turínského celku bude 3. června v Cardiffu středeční vítěz madridského souboje, v němž si Real přiveze na půdu Atlética náskok 3:0.

Semifinále fotbalové Ligy mistrů - odveta:

Juventus Turín - AS Monako 2:1 (2:0)

Branky: 33. Mandžukič, 44. Alves - 69. Mbappé. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všichni Niz.). ŽK: Bonucci, Mandžukič - Mendy, Falcao. Diváci: 40 244. První zápas: 2:0, postoupil Juventus.

Juventus: Buffon - Barzagli (85. Benatia), Bonucci, Chiellini - Alves, Pjanič, Khedira (10. Marchisio), Alex Sandro - Dybala (54. Cuadrado), Mandžukič - Higuaín. Trenér: Allegri.

Monako: Subašič - Raggi, Glik, Jemerson, Sidibé - Mendy (54. Fabinho), Bakayoko (78. Germain), Moutinho, Silva (69. Lemar) - Falcao, Mbappé. Trenér: Jardim.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články