Babiš vybral náhradníky: Schillerová má být ministryní financí, Brabec vicepremiérem

Ministr financí, vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš nevidí důvod k odchodu z vlády. Novinářům ale v pátek řekl, že bude odvolán na návrh premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky. Hnutí ANO už koaličním partnerům navrhlo do čela ministerstva financí dosavadní náměstkyni Alenu Schillerovou. Babiš nevidí důvod k tomu, aby její jméno Sobotka neakceptoval. Vicepremiérem se pak má stát současný ministr životního prostředí Richard Brabec z ANO.

Praha (Aktualizováno: 14:48 12. 5. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstkyně pro daně ministra financí Alena Schillerová a ministr životního prostředí Richard Brabec.

Náměstkyně pro daně ministra financí Alena Schillerová a ministr životního prostředí Richard Brabec. | Foto: Filip Jandourek

Ministr financí Andrej Babiš už poslal dopis s návrhy premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a předsedovi KDU-ČSL Pavlu Bělobrádkovi.

Kdo je Alena Schillerová?

Narodila se 18. března 1964 v Brně. Vystudovala právnickou fakultu Masarykovy univerzity, kde získala titul PhD. Celý profesní život se věnuje daňové problematice, náměstkyní ministra je od ledna 2016. Její dcera Petra Rusňáková je členkou hnutí ANO. V komunálních volbách na podzim 2014 byla zvolena do brněnského zastupitelstva a následně se stala radní se zaměřením na marketing a cestovní ruch. Podle médií má v jihomoravském hnutí ANO významné postavení i Schillerové zeť David Rusňák.

Babiš podle šéfa lidovců vedle Schillerové navrhuje, aby se jeho nástupcem ve funkci místopředsedy vlády stal ministr životního prostředí Richard Brabec.

Předseda ANO už ve čtvrtek požádal o co nejrychlejší svolání koaliční rady, se Sobotkou chce ale do té doby ještě jednat sám. Se schůzkou počítá i premiér.

„Pokud jde o konkrétní personální řešení. Chci se sejít s předsedou hnutí ANO a osobně s ním jejich návrh projednat," potvrdil pro DVTV premiér, konkrétnější být nechtěl.

Navrhovaná náměstkyně podle Babiše představuje profesionální úřednici, která celý život pracuje ve finanční správě a není v žádné straně. Svůj návrh považuje Babiš za nejlepší řešení k odblokování současné situace.

„Paní Schillerová je profesionál, který pracuje 26 let ve Finanční správě. Doufám, že ho profesně přesvědčí, že je to člověk na správném místě,“ uvedl ministr. Podle něj je navržené řešení nejlepším.

Za nesmysly označil výhrady ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z ČSSD. Ten před dnešním ranním jednáním grémia sociální demokracie Schillerovou kritizoval, protože podle něj blokovala řádný postup finančního úřadu v případě Babiše a Agrofertu.

Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) v pátek uvedl, že lidovci respektují právo hnutí ANO navrhnout nového ministra financí. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) minulý týden požádal prezidenta, aby Babiše z vlády odvolal kvůli nejasnostem souvisejícím s jeho podnikáním. Prezident zatím nerozhodl.

Babiš nadále odmítá, že by mohl vládní krizi vyřešit tím, že nabídne rezignaci. „Já neodejdu, nemám důvod odejít, já budu odvolán na návrh pana premiéra podle Ústavy při porušení koaliční smlouvy. Kdyby nám pan premiér řekl, že se nebude chovat podle koaliční smlouvy, ale podle Ústavy, tak bychom s ním do takové vlády nikdy nešli. To, že je premiér, je hlavně moje zásluha," řekl Babiš.

Ministerstvo šéfa ještě má, rozhodnu se podle aktuální situace, říká možná 'Babišova náhradnice'

Číst článek

Sobotka má podle Babiše problémy ve straně a svým postupem chce ukazovat „silná ramena".

„Nechci být jablko sváru mezi panem prezidentem a panem premiérem, nejlepší řešení je, aby pan premiér akceptoval našeho nominanta. Doporučuju, aby paní náměstkyni přijal, to je velice rychlé řešení,“ dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme