Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Nahradí mě Schillerová, trvá si na svém Babiš. Vicepremiérem má být Brabec

Autor: ČTK, base - 
12. května 2017
13:58

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) nevidí důvod k tomu, aby odešel z ministerstva financí. Během své účasti na pátečním sjezdu Rady seniorů ČR ale novinářům řekl, že bude odvolán na návrh premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). ANO už navrhlo jako jeho nástupkyni koaličním partnerům dosavadní náměstkyni Alenu Schillerovou. Babiš nevidí důvod k tomu, aby její jméno Sobotka neakceptoval. S nominací Schillerové nesouhlasí opoziční strany ODS a TOP 09, podle kterých náměstkyně není proti Babišovi žádnou změnou.

Babiš poslal ve čtvrtek dopis s návrhem Sobotkovi a vicepremiérovi Pavlu Bělobrádkovi (KDU-ČSL). Bělobrádek potvrdil, že vedle Schillerové navrhuje Babiš, aby se jeho nástupcem ve funkci místopředsedy vlády stal ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Babiš také požádal o co nejrychlejší svolání koaliční rady, se Sobotkou by chtěl ale do té doby ještě jednat sám. Se schůzkou počítá i premiér.

Navrhovaná náměstkyně podle Babiše představuje profesionální úřednici, která celý život pracuje ve finanční správě a není v žádné straně. Svůj návrh považuje Babiš za nejlepší řešení k odblokování současné situace. „Není důvod, aby pan premiér neakceptoval náš návrh a nepředložil ho panu prezidentovi,“ řekl.

Za nesmysly označil Babiš výhrady ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Ten před pátečním ranním jednáním grémia sociální demokracie Schillerovou kritizoval, protože podle něj blokovala řádný postup finančního úřadu v případě Babiše a Agrofertu.

Babiš nadále odmítá, že by mohl vládní krizi vyřešit tím, že nabídne rezignaci. „Já neodejdu, nemám důvod odejít, já budu odvolán na návrh pana premiéra podle ústavy při porušení koaliční smlouvy. Kdyby nám pan premiér řekl, že se nebude chovat podle koaliční smlouvy, ale podle ústavy, tak bychom s ním do takové vlády nikdy nešli. To, že je premiér, je hlavně moje zásluha,“ řekl Babiš.

Sobotka má podle Babiše problémy ve straně a svým postupem chce ukazovat „silná ramena“. „Nechci být jablko sváru mezi panem prezidentem a panem premiérem, nejlepší řešení je, aby pan premiér akceptoval našeho nominanta. Doporučuju, aby paní náměstkyni přijal, to je velice rychlé řešení,“ dodal.

Pravicová opozice se Schillerovou nesouhlasí

Jako nešťastnou považují nominaci Schillerové opoziční ODS a TOP 09. „Kdyby měl Andrej Babiš trochu cti v těle, rezignoval by a na své místo by doporučil veřejností uznávaného odborníka, který nebude nijak spojen s hnutím ANO. Místo toho navrhl na ministryni financí svou náměstkyni Schillerovou, která je s ním spojena pupeční šňůrou,“ uvedl v tiskové zprávě předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Schillerová podle něj není nezávislá, ale naopak je silně napojena na ANO. „Na funkci ministryně financí je zcela nevhodná, byla by jen loutkou a prodlouženou rukou Andreje Babiše,“ uvedl Stanjura.

Stejně to vidí i zástupce TOP 09. „Pokud bude nominován kdokoli za hnutí ANO, bude to jen kosmetická změna, protože ANO, Agrofert a Andrej Babiš jedno jsou. Když na to premiér (Bohuslav Sobotka, ČSSD) přistoupí, bude to jen maňáskové divadlo,“ řekl ČTK předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle něj by měl ministerstvo vést nezávislý odborník, nebo by jeho vedení měl převzít sám Sobotka. „Protože ať tam bude kdokoli, koho nominuje ANO, bude jen krýt podezřelé machinace Andreje Babiše a sledovat zájmy Agrofertu,“ řekl.

Premiér Sobotka neočekával, že prezident Zeman zkomplikuje odvolání Andreje Babiše:

noacojezase ( 12. května 2017 21:26 )

A zákonodárný sbor je ctí.

noacojezase ( 12. května 2017 21:22 )

Zase novotvar, jsi prostě nepřekonatelný.

noacojezase ( 12. května 2017 21:07 )

Pro ty, co neustále útočí na zdenkka, za jeho výrok,že hodnota IQ se udává v procentech. Dotazem na spolek Šalamoun a zasláním okopírovaných příspěvků zdenekk, ale bez uvedení nicku, protože je známý v širokých a dalekých hvozdech. Odpověď byla překvapivá, IQ pisatele je 50% tvora s žebříčkovitou soustavou. Takže jak vidno lze IQ udávat v %.

aIIahakbar ( 12. května 2017 19:43 )

aIIahakbar ( 12. května 2017 19:40 )

JJ, stejně jsou zprávy, tak ať si tady zdenekk honí ego.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa