Čínská mise Miloše Zemana

Prezident Miloš Zeman se rozhodl poslední rok svého prvního prezidentského mandátu věnovat velké diplomacii. Tedy nikoliv marginálním bojůvkám o koneckonců neexistující demisi vlády a tak podobně, ale skutečné státnické politice.

Glosa Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman při setkání s čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Společnost prezidentům dělají jejich manželky: vlevo Ivana Zemanová, vpravo Pcheng Li-jüan.

Prezident Miloš Zeman při setkání s čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Společnost prezidentům dělají jejich manželky: vlevo Ivana Zemanová, vpravo Pcheng Li-jüan. | Zdroj: Reuters

Jejími klíčovými pilíři jsou Čína, Rusko a americký prezident Donald Trump. (Ten ale pravděpodobně bude mít na českého prezidenta čas jedině v případě, že se v USA skutečně rozběhne potichu diskutovaný impeachment a Trump o svoji funkci přijde).

První letošní velkou misí je Čína, kde hlava státu zrovna dokončuje svoji návštěvu. Už třetí a nepochybně stejně přínosnou jako ty předchozí.

Z první si pamatujeme Krtečka, letadlo Petra Kellnera a rozhovor pro čínskou televizi o inspirující čínské stabilizované společnosti. Z druhé pak Zemanovu účast na vojenské přehlídce, kam všichni západní státníci - kromě něj - odmítli jít. Letošní odkaz se teprve ukáže.

Zeman řekl Putinovi, že novináři by se měli likvidovat. Bonmot, hájí výrok mluvčí

Číst článek

Hlavním důvodem Zemanovy cesty je ale obchod. Do svého doprovodu si proto naložil tradiční společníky, jako jsou bývalý premiér Petr Nečas, bývalý volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík, majitel skupiny PPF Petr Kellner a někteří ministři (ti, kteří směli jet).

Prázdná sedačka naopak zůstala po šéfovi fotbalového svazu Miroslavu Peltovi. Ten sice moc chtěl jet, bohužel ale zrovna sedí ve vazební věznici kvůli podvodům při rozdělování dotací ve sportu. Jména dalších účastníků pak zůstala tajná, ale na to jsme si při akcích spojených s Pražským hradem v posledních letech zvykli.

Klíčovým bodem byl už zmíněný summit k nové Hedvábné stezce, jak říká prezident: fascinujícímu projektu, který je novodobým Marshallovým plánem. Český prezident byl jistě spokojený, měl čestné místo (které na Twitteru zdokumentovala na prezidenta náležitě pyšná ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová) a pronesl projev.

Čínský prezident mu prý slíbil přímluvu za 40 českých investičních projektů.

Čínské investice? Zatím nula nula nic, nákup Slavie a pivovarů je jen PR, říká ekonomka

Číst článek

To samozřejmě prezidentovi přejeme, ale po zkušenostech z loňské návštěvy čínského prezidenta v Praze, která jen pro rok 2016 slibovala investice za 95 miliard korun, bychom měli být opatrní. Z nich totiž drtivá většina nevyšla. A čínské investice oproti loňsku celkově dokonce klesly.

Každopádně cesta je to náročná. Po příletu byl prezident tak unaven, že si toho všimla i jistě diskrétní čínská televize a k závěru i všichni státníci. Českému prezidentovi totiž došly síly a nestihl včas dorazit na závěrečné focení. To samozřejmě tak nevadilo, hosté v čele s ruským prezidentem Vladimirem Putinem rádi počkali, až Zemana přiveze vozík. Přece jenom – byl jediný vrcholný představitel států EU, který na summit dorazil.

Jiří Ovčáček pak českou veřejnost, která má pochopitelnou starost o prezidentovo zdraví, uklidňoval, že Miloš Zeman je jen vyčerpaný ze jmenování generálů 8. května, z cesty do Libereckého kraje (která vůbec není součástí předvolební kampaně prezidenta, protože žádnou kampaň nevede) a nabitého programu v Číně. „Leckterý mladší politik by při takovém vytížení skončil hospitalizován," uklidňoval na Twitteru mluvčí. A neopomněl připomenout, že i jiní významní státníci jezdili na vozíčku. „F. D. Roosevelt vyhrál II. světovou válku. Pan prezident teď bojuje za zájmy České republiky."

No, jsme rádi, že si prezident šetřil síly na boj za zájmy republiky v Číně a neunavoval se například pokládáním věnců na Vítkovském památníku 8. května k uctění konce II. světové války. Před Rooseveltem bychom to ale možná raději měli zamlčet...

Takže to bychom měli Čínu.

V listopadu nás čeká Rusko a Vladimir Putin.

USA nejisté. V Bílém domě zatím neberou Zemanovi telefon.

Marie Bastlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme