Do semifinále mistrovství světa se probojovali hokejisté Finska, Švédska, Kanady a Ruska

Hokejisté Finska postoupili mezi nejlepší čtyři týmy mistrovství světa v Německu a Francii. O medaile si obhájci stříbra zahrají díky výhře nad USA 2:0. Švédsko zvítězilo ve čtvrtfinále nad Švýcarskem 3:1 a v boji o finále se tak v sobotu v Kolíně nad Rýnem utká právě s Finskem. Dalším semifinalistou je Kanada, která udržela těsné vedení 2:1 s Německem.

Paříž/Kolín nad Rýnem (Aktualizováno: 22:41 18. 5. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do semifinále se probojovalo Finsko.

Do semifinále se probojovalo Finsko. | Zdroj: Reuters

Zápas Finska se Spojenými státy americkými rozhodl po bezbrankové první třetině gól, který vstřelil útočník Mikko Rantanen v začínající 22. minutě. Postup svěřenců kouče Lauriho Marjamäkiho potvrdil před polovinou třetího dějství další forvard Joonas Kemppainen. Branku Seveřanů hájil bezchybně Harri Säteri.

Pro Finy jde o šestou semifinálovou účast z posledních sedmi šampionátů. Od druhého titulu v roce 2011 dosáhli vedle loňska na stříbro i v roce 2014. Američané naproti tomu končí na turnaji jakožto vítězové základní skupiny A, v níž na úvodní porážku s Němci (1:2) navázali sérií šesti vítězství.

Čeští hokejisté na mistrovství světa končí. Ve čtvrtfinále podlehli Rusku 0:3

Číst článek

Hokejisté Kanady udělali další krok k obhajobě titulu mistrů světa, když ve čtvrtfinále šampionátu porazili domácí Německo 2:1. V sobotním semifinále čeká kanadské mužstvo duel s Rusy, přemožiteli českého týmu.
 
Kanaďané měli sice v utkání velkou převahu, jenže ji nedokázali v tak výrazné míře promítnout do skóre. Útočníci Mark Scheifele a Jeff Skinner góly v závěru první a druhé třetiny zajistili svěřencům kouče Jona Coopera vedení 2:0, Němcům dal trefou v oslabení naději v 54. minutě Yannic Seidenberg. Více jim však Kanaďané nedovolili.
 
V bitvě o finále na sebe narazí dvě hokejové velmoci. Kanaďané dobyli zlato na posledních dvou šampionátech a případným 27. titulem by se dotáhli v historickém přehledu na Rusko v součtu s prvenstvími bývalého Sovětského svazu. Rusové naposledy získali titul v roce 2014.
Švédsko se představí v semifinále poprvé od roku 2014, kdy získalo v Minsku bronz. Na vedoucí branku Švéda Nicklase Bäckströma odpověděl v první třetině šťastným gólem Gaetan Haas, ale ve 34. minutě vstřelil vítězný gól William Nylander a výsledek ještě pojistil v úvodu závěrečného dějství Alexander Edler. Švédové, kteří se museli stejně jako před dvěma roky v Česku i loni v Rusku za čtvrtfinálovým soupeřem stěhovat, vstoupili do duelu lépe.
 

Mistrovství světa v hokeji - čtvrtfinále (Kolín nad Rýnem):
USA - Finsko 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 22. Rantanen (Savinainen, Aho), 47. Kemppainen (J. Aaltonen). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Jeřábek - Lhotský (oba ČR), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 6:2. Využití: 0:1. Diváci: 8968.

Německo - Kanada 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 54. Y. Seidenberg (Ehrhoff) - 18. Scheifele (R. O'Reilly, Marner), 39. Skinner (Matheson, Scheifele). Rozhodčí: Hribik (ČR), Stricker (Švýc.) - Ritter (USA), Suominen (Fin.). Vyloučení: 4:4, navíc D. Wolf (Něm.) 10 min. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 16 653.

Mistrovství světa v hokeji - čtvrtfinále (Paříž):
Švýcarsko - Švédsko 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 13. Haas - 5. Bäckström (Lindberg, W. Nylander), 36. W. Nylander (Ekman-Larsson), 44. Edler (J. Lundqvist). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Kubuš (SR) - Otmachov (Rus.), Suchánek (ČR). Vyloučení: 1:3. Bez využití. Diváci: 8417.

 

ČTK, niš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme