Britská MI5 zahájí interní vyšetřování. Před útočníkem z Manchesteru je lidé varovali, píše BBC

Britská tajná služba MI5 prošetří, zda její zaměstnanci zanedbali opakovaná varování ohledně útočníka z Manchesteru. Podle BBC lidé na podezřelé chování Salmana Abediho upozornili tajnou službu nejméně třikrát. Britské úřady v souvislosti s atentátem drží ve vazbě celkem 14 podezřelých, jednoho z nich zadrželi policisté v jihoanglickém Shorehamu v pondělí.

Manchester (Aktualizováno: 11:20 29. 5. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská policie. Ilustrační foto.

Britská policie. Ilustrační foto. | Zdroj: Reuters

„Myslím, že to je ten správný první krok. Máme teď spoustu informací o tom, co se stalo a co všechno lidé mohli vědět a předvídat. Myslím, že by MI5 měla rozebrat fakta. Rozhodně bychom teď ale neměli dělat ukvapené závěry. Vyšetřování stále pokračuje. Tajné služby by se měly soustředit hlavně na to, aby celý případ uzavřely," uvedla k internímu vyšetřování v MI5 britská ministryně vnitra Amber Ruddová.

Britská policie zadržela kvůli útoku v Manchesteru dalšího muže

Číst článek

Britské bezpečnostní složky se při něm podle agentury Reuters zaměří hlavně na to, co policisté mohli vědět o útočníkovi a jestli přijali správná rozhodnutí.

Salman Abedi byl podle MI5 mezi 20 tisíci lidmi, na které tajná služba dostala upozornění. Nebyl však mezi těmi, které aktivně sleduje.

16 zadržených, 14 ve vazbě

Manchesterská policie provedla v noci několik razií ve městě i v jeho okolí. Stále vyšetřuje nejméně 14 podezřelých. Jednoho muže zadržela v pondělí v jihoanglickém Shorehamu.

Policie k zátahu v Shorehamu uvedla, že 23letý muž je podezřelý z trestných činů, které jsou v rozporu s protiteroristickým zákonem.

Od atentátu, který se stal před týdnem krátce po hudebním koncertě americké zpěvačky Ariany Grande, policie zadržela celkem 16 lidí, dva z nich ale později bez obvinění propustila.

Lukáš Matoška, Martin Balucha, dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme