Plíšková má nejblíž k tomu, aby se stala první českou světovou jedničkou

Česko má grandslamové šampiony i vítěze prestižních týmových soutěží, fedcupové reprezentantky jsou několik let suverénně v čele světového žebříčku. Přesto, singlovou jedničku ještě nikdy nemělo. Zatím nejblíž byla na současném Roland Garros Karolína Plíšková, která má stále největší šance, že se nejlepší tenistkou světa jednou stane.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karolína Plíšková na antuce.

Karolína Plíšková na antuce. | Zdroj: Reuters

Loni v létě zachránila pozici světové jedničky pro Serenu Williamsovou, pár týdnů na to na jiném turnaji naopak tu samou hráčku z trůnu sesadila. Pokaždé při tom porážela nejlepší hráčky planety Němku Kerberovou a už zmíněnou fenomenální Američanku.

Ano, Karolína Plíšková už v kariéře významně ovlivnila pořadí v čele světového žebříčku, ale až teď na Roland Garros měla šanci, že nejrespektovanější pozici vybojuje pro sebe. První příležitost nevyužila, přesto kouč David Kotyza říká: „Věřím, že když se bude rvát dál, tak se toho Karolína jednoho dne dočká.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Světovou jedničku už jednou sesadila z trůnu, ale sama se jí zatím nestala.

Den, kdy by se to mohlo stát, je těžké odhadovat, ostatně kouč ani tenistka ho nevyhlížejí. Dalo by se sice snadno spočítat, kolik kde bodů k tomu potřebuje získat, ale tohle není cesta, tvrdí trenér.

„Někdo řekne: hele, stačí ti tolik bodů, stačí, když tenhle vypadne. Ale tohle, když se dostane do hlavy, tak to negativně ovlivňuje práci. Úplně to zamořuje jako jed. Blbě by se nám dělalo a já bych radši, kdyby se jí povedl nějaký velký výsledek, který je spojený s emocí. Aby ta práce směřovala k tomu: zlepšíš výkon, potřebuješ tohle vylepšit, abys porazila tuhle hráčku atd.,“ řekl Kotyza pro Radiožurnál.

Velkou roli mají rodiče 

Karolína Plíšková se tedy chce zlepšovat proto, aby třeba příště, až dojde na přímý souboj o světovou jedničku, svou soupeřku porazila a aby dosáhla na grandslamovou trofej, která je na rozdíl od žebříčkové pozice věčná.

Že je ale první příčka lákavá, je věc druhá, a zemi, která patří v tenisu dlouhodobě mezi nejúspěšnější na světě, by slušela.

„Myslím, že je skoro normální, že neměla jedničku. Fakt je nás málo a spíš bych řekl, že je zázrak, že je tam momentálně tolik holek, které hrají takovou kvalitu. Myslím, že velkou roli hrají rodiče, kteří do toho investují jak finance, tak svůj volný čas a energii. To, že se to nepovedlo, tak i to, že je někdo druhý nebo úplně na vršku, tak je prostě perfektní.“ David Kotyza už to zažil v roli kouče Petry Kvitové, teď je v podobné pozici znovu s Karolínou Plíškovou.

Jaroslav Plašil, niš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme