Radiožurnál živě z Varů: Casey Affleck uvedl Přízrak, Klusák představí neonacistu Daliborka

Dokumentární soutěž karlovarského festivalu nabídne v neděli evropskou premiéru snímku Přízrak Caseyho Afflecka a režiséra Davida Loweryho. Večer uvede v Letním kině Uma Thurman svůj snímek Kill Bill. Také se představí snímek režiséra Víta Klusáka Svět podle Daliborka, který je stylizovaným portrétem autentického českého neonacisty.

Sledujeme online Karlovy Vary (Aktualizováno: 20:25 2. 7. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpoledne se na tiskové konferenci s novináři setkají tvůrci filmu Přízrak v čele s hercem Caseym Affleckem a režisérem Davidem Lowerym. Slavnostní premiéru uvedou pozdě večer.

Prezentaci bude mít také režisér a scenárista chystaného filmu o Miladě Horákové David Mrnka a spolu s ním herečky Aňa Geislerová a Hana Vagnerová.

Ještě předtím, než americká herečka Uma Thurmanová uvede v Letním kině oba díly kultovního snímku Quentina Tarantina Kill Bill, natočí v Městském divadle jeden díl pořadu Marka Ebena Na plovárně.

Text pokračuje pod online reportáží.

 

Mistr při práci

Návštěvníci karlovarského festivalu mohli odpoledne ve Velkém sále Thermalu vidět premiéru digitálně zrestaurovaného oscarového snímku Obchod na korze z roku 1965 režisérského tandemu Ján Kadár a Elmar Klos. Šlo o pátou premiéru digitálně restaurovaného titulu vybraného z iniciativy karlovarského festivalu a Nadace české bijáky ze zlatého fondu československé kinematografie.

Americký hudební skladatel James Newton Howard pak v Kongresovém sále Thermalu představil svou tvorbu. Lidé také měli možnost vidět mistra svého řemesla při práci. Howard totiž uspořádal speciální lekci, ve které pomocí ukázek z filmů a živé hry na klavír poodhalil tajemství komponování filmové hudby.

Howard složil hudební doprovod k více než 130 snímkům včetně legendárních filmů jako Šestý smysl, Pretty Woman, série Hunger Games nebo Temný rytíř, za který získal se skladatelem Hansem Zimmerem cenu Grammy.

V rozhovoru pro Radiožurnál pak přiznal, že karlovarská cena Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii pro něj znamená víc než cena Grammy.

Slavnostní zahájení

Prezident karlovarského filmového svátku Jiří Bartoška předal v pátek večer při zahájení Ceny prezidenta festivalu herečce a producentce Umě Thurmanové a oscarovému herci herci Caseymu Affleckovi.

Uma Thurmanová pak obdivovala promítaný sestřih filmů, ve kterých hrála. „Je to zvláštní vidět to všechno před očima, třeba první film jsem točila, když mi bylo 16. Teď je mi 47 a před očima mi běží 31 let mého života, všechny ty příběhy, které jsou spojené s natáčením, s naší hereckou prací. Je to naše publikum, které nás posunuje, dává nám vášeň. Jsem svému publiku tolik vděčná. Díky. Jsem zavázaná, že můžu dělat to, co dělám tolik let a teď tady mám i ty tři děti," řekla slavná herečka.

Křišťálovým glóbem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii pak ocenil amerického skladatele filmové hudby Jamese Newtona Howarda. Skladatel v děkovné řeči pochválil Prahu, české filmy i českou hudbu. „Děkuji," řekl česky.

„Je to skvělá práce, jsem vděčný filmovému průmyslu. Bez vás herců - teď mluvím k Umě a ke Caseymu - bych neměl práci. Obdivuji vás mnoho let. Děkuji moc i vám všem v Karlových Varech. Je to pro mě velká čest. To nádherné město je výjimečné. Být tady u vás je opravdu úžasné. Češi udělali spoustu skvělé práce. Ta vazba mezi Českem a Hollywoodem je silná. Mnohokrát díky," řekl James Newton Howard. Ten si pak i zadirigoval. Vedl chvíli Český národní symfonický orchestr, který hrál fanouškům na zahajovacím večeru filmovou hudbu.

Organizátoři při předávání cen kromě tradičních filmových vizitek oceněných pustili Caseymu Affleckovi jednu z karlovarských znělek. Konkrétně jí byla ta s Johnem Malkovichem, která byla natočena v Bostonu, odkud Affleck pochází. Zahajovací večer ve Velkém sále hotelu Thermal už po dvaadvacáté moderoval Marek Eben.

Pozvaní hosté v úvodu zatleskali tradiční pódiové show bratří Cabanů i nové filmové znělce. Scénická akce využila živou hudbu Karlovarského symfonického orchestru i dvou desítek tanečnic v tělových trikotech.

Nepostrádala vtip a nadsázku, i když název - Zavěšený horor s podtitulem Masochista maso chystá - tomu příliš nenasvědčoval. Přesto dvě desítky tanečnic zavěšených v igelitových pytlích skončily v krvavé lázni.

Festivalová znělka v čele s Josefem Somrem

Novým hrdinou festivalové znělky je třiaosmdesátiletý divadelní a filmový herec Josef Somr, který v roce 2012 převzal ve Varech Cenu prezidenta festivalu za přínos českému filmu.

Na filmovém plátně zazářil hned ve své první roli prostopášného výpravčího Hubičky v Menzelových Oscarem oceněných Ostře sledovaných vlacích. Přední reklamní režisér Ivan Zachariáš v ní vylíčil, jak to vypadá, když prezident festivalu volá nedoslýchavému umělci s pozvánkou, že bude oceněn.

Americká herečka Uma Thurmanová přezala na úvod festivalu Cenu prezidenta festivalu od prezidenta karlovarského filmového svátku Jiřího Bartošky | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Hosté pak v zaplněném sále zhlédli zahajovací snímek přehlídky, jímž byla netradiční romantická komedie amerického režiséra Michaela Showaltera nazvaná Pěkně blbě. Od 13. července se pak objeví v kinech.

Posledním bodem programu byl večer před Thermalem koncert Českého národního symfonického orchestru s americkým dirigentem Carlem Davisem. Pod jeho vedením zazněly hlavně melodie z filmových bondovek.

Jako host vystoupil také čerstvě oceněný James Newton Howard, který řídil světovou premiéru části své hudby k filmu Fantastická zvířata a kde je najít. Právě s tímto tělesem chystá na listopad evropské turné, při němž navštíví po premiéře v londýnské Royal Albert Hall čtrnáct dalších měst. V Kongresovém centru Praha se představí 19. listopadu.

Na 170 snímků a 500 projekcí

Karlovarský filmový festival letos uvede na 170 celovečerních hraných a dokumentárních filmů. Počet projekcí dosáhne asi 500. Podle výkonného ředitele festivalu Kryštofa Muchy pokračuje snaha festivalu raději promítat méně filmů ale vícekrát.

„Tak aby i fanoušci, kteří přijedou jen na několik dní, mohli vidět vybraný film. Také se snažíme oživit druhý festivalový víkend, například promítáním úspěšných filmů ze soutěží nebo vystoupením špičkových dýdžejů v pátek a sobotu 7. a a 8. července," řekl Mucha.

Na tradiční karlovarský filmový festival zavítalo loni přes 135 tisíc diváků.

Veronika Hlaváčová, Luboš Vedral, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme