Itálie zvýšila bezpečnostní opatření kolem památek, reaguje na teror ve Španělsku a Finsku

ČTK ČTK
20. 8. 2017 16:35
Ve velkých italských městech byla během víkendu zpřísněna bezpečnostní opatření v historických centrech a na pěších zónách. Řím tak reaguje na teroristické útoky v Evropě z posledních dnů. Italské úřady dostávají pravidelně pohrůžky teroristickým útokem. Itálie v rámci protiteroristických opatření v minulosti navýšila počet policistů zajišťujících bezpečnost veřejnosti o 6000 lidí,
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Řím - Itálie v neděli zpřísnila bezpečnostní opatření v okolí cenných kulturních památek a na pěších zónách. Reaguje na teroristické útoky spáchané v minulých dnech ve Španělsku, Finsku a zřejmě i v Rusku. Podle italských sdělovacích prostředků bylo nasazeno 50 policistů s přenosnými skenery na Svatopetrské náměstí ve Vatikánu, kam si přišlo vyslechnout papežovu modlitbu 10 000 lidí. Ve Vatikánu jsou cenné umělecké sbírky.

Teroristé ve čtvrtek a v pátek ve Španělsku zabili 14 lidí, za něž se v neděli konala mše v barcelonské bazilice Sagrada Familia. Objevily se spekulace, že původně měla být právě tato ještě nedokončená monumentální stavba, již navrhl architekt Antonio Gaudí, terčem útoku. Teroristé k tomu měli připraveny plynové bomby, které ale explodovaly předčasně už ve středu. Ve čtvrtek pak byl útok spáchán automobilem na rušné barcelonské třídě La Rambla.

Italské úřady dostávají pravidelně pohrůžky teroristickým útokem. Římská správa nyní oznámila, že zvyšuje opatření na pěších zónách města. Nové zátarasy se mají objevit na nákupní třídě Via del Corso i u Fora Romana. Jsou už na trase vedoucí ke Svatopetrskému náměstí.

Podobně se zachovala města Milán, Turín, Bologna i Palermo. V Bologni je mimořádným způsobem chráněn přístup k bazilice San Petronio. Teroristé měli v minulosti v plánu několikrát zaútočit právě zde, protože uvnitř je freska z 15. století, na níž je zpodobeno mučení proroka Mohameda.

Itálie v rámci protiteroristických opatření v minulosti navýšila počet policistů zajišťujících bezpečnost veřejnosti o 6000 lidí, přísněji dohlíží na muslimskou populaci a vyhostila desítky cizinců považovaných za bezpečnostní hrozbu. Od začátku roku 2015 bylo z Itálie vyhoštěno 202 osob.

Itálie je nyní hlavní cílovou zemí uprchlíků, kteří volí trasu přes Středozemní moře. Mezi 13 oběťmi čtvrtečního atentátu v Barceloně byli tři Italové, od roku 2003 při teroristických útocích ve světě zahynulo 43 Italů.

 

Právě se děje

Další zprávy