Lewis Hamilton ovládl Velkou cenu Itálie. Vede i celkové pořadí šampionátu

Britský jezdec Lewis Hamilton z Mercedesu dokázal udržet první místo z kvalifikace a vyhrál Velkou cenu Itálie v Monze. Poprvé v sezóně tak vede pořadí šampionátu. Posunul se před Sebastiana Vettela z Ferrari, který dojel třetí. Druhý skončil Britův stájový kolega Valtteri Bottas.

Monza / Itálie Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závodníci při Velké ceně Itálie v Monze. V čele jezdec Mercedesu Lewis Hamilton

Závodníci při Velké ceně Itálie v Monze. V čele jezdec Mercedesu Lewis Hamilton | Zdroj: Reuters

Hamilton porazil třetího Vettela o propastných 36 sekund. Sedm závodů před koncem tak před německým jezdcem vede průběžné pořadí o tři body.

Trojnásobný mistr světa si dojel pro druhý triumf za sebou a celkově si připsal šesté vítězství v sezoně. Bez jediného zaváhání na trati ho vybojoval den po zisku rekordní 69. pole position v kariéře.

Hamilton vyhrál s náskokem 4,5 sekundy před týmovým kolegou Valtterim Bottasem, v Monze se radoval z triumfu už počtvrté po letech 2012, 2014 a 2015.

Vettelovi na startu patřila po nepovedené kvalifikaci v dešti až šestá pozice, ale postupně se prokousával polem a v osmém kole už byl třetí.

Ztráta čtyřnásobného šampiona na vedoucího Hamiltona i druhého Bottase přesto narůstala téměř po vteřině za kolo a v polovině závodu ztrácel na první místo 23 sekund.

Vystoupení Ferrari na domácí trati, kde navíc italská stáj slavila 70 let od založení, nevylepšil ani Kimi Räikkönen.

Finský pilot obsadil stejně jako v kvalifikaci pátou příčku, když se před něj ještě dostal Daniel Ricciardo. Australský pilot Red Bullu přitom kvůli penalizaci za výměnu součástek odstartoval až z 16. místa.

Naopak dál se trápí druhý jezdec Red Bullu Max Verstappen. Po startu se sice z 13. pozice dokázal dostat až na osmou příčku, po kolizi ale musel ve čtvrtém kole do boxů pro nové přední kolo a propadl se na poslední místo. Nizozemský jezdec, který nedokončil šest z dosavadních 13 závodů, nakonec skončil desátý.

Velká cena Itálie byla pro formuli posledním evropským závodem v sezoně. Další Grand Prix je na programu za dva týdny v Singapuru.

ČTK, bor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme