Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce Phantom VIII: Exkluzivně jsme vyzkoušeli nové nejluxusnější auto světa!

Jiří Baborský
Diskuze (8)
Událostí sezony bylo jmenování nového vládce všech aut. Krátce po korunovaci se Rolls-Royce Phantom VIII zastavil v Praze a my jsme byli u toho.

Máte doma čtrnáctiletého potomka? Pak si představte, že Rolls-Royce Phantom se vyráběl přesně tak dlouho. Od roku 2003 až do letošního ledna, a to jen s jednou výraznější modernizací. Ale i na Jeho Výsost jednou dojde, stalo se tak 27. července. Tehdy se představila zcela nová, osmá generace. Svět tak po půlročním bezvládí opět získal automobilového krále. Měsíc nato se potenciálním zákazníkům a médiím ukázal v Praze a Světu motorů udělil exkluzivní soukromou audienci. Díky tomu vás můžeme pozvat na návštěvu jiného světa. Tam za dveře tlusté jak vrata od atomového krytu, do království ticha, kde se mísí vůně nejjemnější kůže s buketem whisky v zadním baru, nad hlavou září stovky hvězd a místo trávy tu rostou koberce z heboučké jehněčí vlny. „Zujte se a vyzkoušejte to měkoučko naboso. To jinde nezažijete,“ nabádá nás s úsměvem Christopher Duff, designér interiéru. A má pravdu…

Ani metr!

I když jsme dělali nejsmutnější oči, jaké dovedeme, nesvezli jsme se. Zaměstnanci továrny v britském Goodwoodu zatím ručně sestavili jen výstavní exempláře, které teď jedou premiérové turné po světě. Stříbrný základní model a fialový s prodlouženým rozvorem. Auto, které zkoumáme, je tedy přímo kus z prvních oficiálních snímků.

Tyto dva phantomy nejsou nijak registrované a nesmějí se dostat do provozu. Snad skončí v muzeu, možná poslouží pro interní školení, v nejhorším případě je jednou sešrotují. První objednané kusy se začnou vyrábět koncem letošního roku, k zákazníkům ovšem přijedou nejdříve počátkem toho příštího. A jak se nám podařilo zjistit, na seznamu čekatelů už jsou i čeští zájemci. Ten nejlačnější si nový phantom závazně objednal dokonce dřív, než jej viděl. Tomu říkáme loajalita a absolutní důvěra.

Kolosální v každém směru

Phantom je po generace věrný určitým designovým prvkům a zásadám. Zákazníci to tak vyžadují, čekat revoluci by bylo bláhové. Přesto nám novinka

na první pohled přišla až příliš podobná předchůdci. Čím déle ale chodíme kolem šestimetrové karoserie a zkoumáme centimetr po centimetru, uvědomujeme si rozdíly. Předně je příď o 10 cm vyšší a boční linie směrem k zádi plynule klesá, což vytváří velmi dynamickou siluetu. Příď s jediným párem diodovo-laserových světlometů působí jemnějším dojmem, může za to také méně dominantní chrám masky poprvé zapuštěný do kapoty.

Škoda že časopis nedokáže zprostředkovat trojrozměrný zážitek, skutečné rozměry phantomu jsou fascinující. Jako byste postavili na kola katedrálu. Nedávno jsme testovali Bentley Mulsanne a připadal nám obrovský. Teď víme, že není. A se základní cenou osm milionů vlastně ani není tak drahý. Rolls-Royce si cení nový phantom minimálně na 11.850.000 Kč, prodloužená verze EWB začíná na 14,2 milionu. Tak co, začínáte šetřit? Ty koberečky jsou vážně nepopsatelně hebké.

Ve zkratce

  • Díky lehkým materiálům, jako je hliník a karbon vyztužující například sloupky karoserie, váží obrovský phantom pouze 2600 kg, tedy jen o 150 kg víc než menší model Ghost.
  • Dosud atmosférický dvanáctiválec dostal dvě turbodmychadla, díky nimž vzrostl výkon z 338 na 420 kW a točivý moment z 720 na 900 N.m.
  • Nová modulární podvozková platforma dovoluje snadno měnit rozvor náprav i rozchod kol, což usnadňuje stavbu zakázkových karoserií. Těm se chce Rolls-Royce věnovat více než dosud.
  • Mezi nové prvky výbavy patří laserová dálková světla nebo monitorování celého okolí vozu.
  • Kamera snímá povrch vozovky před autem a dává signály tlumičům, které tak mohou s předstihem nastavit optimální tuhost.
  • Dvouvrstvá skla mají tloušťku 6 mm, v autě je 130 kg hlukové izolace a speciální tlumicí hmotou jsou vyplněné i pneumatiky. Phantom při rychlosti 100 km/h mezigeneračně ztichl o 10 %.
  • Jediný viditelný odkaz na mateřský koncern BMW představuje grafika multimediálního systému, odpovídající mnichovským vozům.

Základní údaje

  • Zážehový dvanáctiválec 6,75 l přeplňovaný dvěma turbodmychadly
  • Výkon 420 kW
  • Točivý moment 900 N.m
  • Automatická osmistupňová převodovka
  • Pohon zadních kol
  • Zrychlení 0-100 km/h za 5,1 s
  • Maximální rychlost 250 km/h

Tři otázky pro Christophera Duffa, designéra interiéru

Jak dlouho jste na vnitřku pracoval?

Vývoj trval čtyři roky. Na začátku mě šéf posadil na zadní sedadlo minulé generace a řekl mi: „Zavři oči a představ si, že máš za sebou velmi náročný a rušný den. Teď jedeš konečně domů a chceš jediné – absolutní relax a dokonalé pohodlí. Takové prostředí teď navrhni.“

Jak se zrodil nápad na galerii v přístrojové desce?

Hledali jsme nový způsob, jak zákazníkům dopřát maximální možnost individualizace. A zjistili, že palubní deska skýtá neuvěřitelný, přitom dosud nevyužitý prostor.

Je v interiéru něco, co byste dnes navrhl jinak?

Obvykle designéři po dokončení práce najdou prostor k dalšímu vylepšení. Ale abych byl upřímný, ve phantomu bych nezměnil vůbec nic.

Jiří Baborský
Diskuze (8)
Avatar - Hammunasakra
18. 9. 2017 13:12
Re: Ano , tak toto je Rolls Royce
Mám něco proti koncernu ale to s tim nemá nic společnýho = myslim že tady přirovnání V8 vs V12 sedí :-)
Avatar - Barrichello
18. 9. 2017 09:51
Re: tak to zklamání.....
>:D >:D >:D :yes:
Avatar - Barry Lyndon
17. 9. 2017 22:55
Re: Ano , tak toto je Rolls Royce
nemám nic proti koncernu, ale tento RR mi připadá být o několik levelů jinde....
17. 9. 2017 19:20
Re: tak to zklamání.....
což mi připomíná... 7:14 >:D >:D >:D

[odkaz]
17. 9. 2017 19:15
Re: tak to zklamání.....
....jo no >:D ale kdyby proti tomu postavili takovou fabču monte carlo, tak by nejaky RR určitě rozdrtila >:D >:D když už ničím jiným, tak mega tvrdými výplněmi dveří >:D ...ale to by taky nešlo, když je králem Hyundai >:D