Hlavní navigace

Dceřiná firma Českých drah koupila firmu CHAPS, cena zatím neznámá

25. 10. 2017

Sdílet

Prodáno. Společnost ČD – informační systémy koupila stoprocentní podíl v brněnské firmě CHAPS, která Českým drahám dodává řadu informačních systémů a pro stát sbírá a zpracovává data o jízdních řádech. Informoval o tom server Zdopravy.cz.

Smlouva o koupi už je zveřejněna v internetovém registru smluv, chybí v ní ale cena (tento údaj je v dokumentu nahrazen křížky). Podle dřívějších informací České dráhy odsouhlasily své dceřiné firmě na koupi CHAPSu půjčku 400 milionů Kč.

V internetovém obchodním rejstříku už jsou také dokumenty, které dokládají změny ve vedení firmy. Nový majitel odvolal z funkce jednatele dosavadního majitele firmy Petera Chlebničana a nahradil jej svými lidmi.

Součástí transakce jsou i firmy ČSAD SVT Praha, spol. s r.o., INPROP, s.r.o., a SVT Slovakia, s.r.o.

O CHAPSu na Lupě několik let píšeme v souvislosti s faktickým monopolem na data o jízdních řádech. Ten má po letech sporů konečně skončit – podle loňského nařízení vlády totiž mají být data od příštího roku (konkrétně od 1. července 2018) povinně zveřejňována ve formátu otevřených dat.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).