Navrhnu menšinovou vládu, oznámil Babiš. Stávající ministry za ANO ponechá

Vyjednávání o vládě

Navrhnu menšinovou vládu, oznámil Babiš. Stávající ministry za ANO ponecháAKTUALIZUJEME 1
Domov
Sdílet:

Andrej Babiš plánuje menšinovou vládu sestavenou z ministrů za hnutí ANO a z nestranických odborníků. Jasno už má i o některých jménech. České televizi řekl, že chce nominovat všechny stávající ministry za ANO s výjimkou ministra financí Ivana Pilného, který už dříve uvedl, že chce v politice skončit .

Zájem pokračovat potvrdili ČT ministr životního prostředí Richard Brabec a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Ministr obrany Martin Stropnický zatím váhá. V Sobotkově vládě jsou ministry za ANO ještě Robert Pelikán, který vede ministerstvo spravedlnosti, a Dan Ťok, který šéfuje dopravě.

Andrej Babiš další jména neprozradil. Uvedl však, že by některá ministerstva mohli vést i odborníci z ostatních stran. „Teoreticky se nedá vyloučit, že se v nějakých stranách najde odborník, kterého nám doporučí a my si ho do té vlády vezmeme. Proč ne? Já se tomu nebráním,“ řekl šéf hnutí ANO.

Babiš už dříve vyloučil, že by se ve vládě mohl objevit ekonom Jan Švejnar, s kterým se předseda hnutí ANO sešel v neděli bezprostředně po volbách. „Měl jsem schůzku s panem Švejnarem dávno připravenou. My jsme se setkávali pravidelně, já se s ním radím. Probírali jsme vzdělávání a vědu, on mi doporučil dva odborníky, jednoho na školství, vědu a výzkum, kterého jsem oslovil, ale ten to odmítl. S tím druhým jsem ještě nemluvil,“ uvedl.

Babiš: Všude jsem byli odmítnuti

Menšinovou vládu chce Babiš sestavit, protože nesehnal koaličního partnera. „Pokud jsme byli všude odmítnuti, tak zkusíme menšinovou vládu,“ řekl iDNES.cz Babiš v pátek. „A přijdeme s programem, který částečně i plní program všech stran,“ dodal.

Šéf hnutí ANO s pomocí Miloše Zemana však žádnou podporu pro svou menšinovou vládu hledat nemusí, Pro Babiše totiž není podstatné, zda jeho menšinová vláda získá ve sněmovně důvěru, nebo ne. Bude moci v klidu vládnout i bez důvěry, protože prezident ve čtvrtek uvedl, že by Babiše pověřil i druhým pokusem o sestavení vlády.

Zeman by tak mohl využít precedentu bývalého prezidenta Václava Klause, který dal Mirku Topolánkovi také dva pokusy na sestavení vlády. Topolánka Klaus poprvé jmenoval premiérem 16. srpna 2006 a na základě jeho návrhu pak jmenoval 4. září i vládu. Ta ale při hlasování 3. října nezískala důvěru, přesto vládla až do 9. ledna 2007 v demisi. Mezitím –  8. listopadu 2006 – Klaus jmenoval Topolánka premiérem podruhé. Jeho druhou vládu pak Klaus jmenoval 9. ledna a tato vláda pak 19. ledna 2007 už získala ve sněmovně důvěru.

Vláda v čele s předsedou ANO Andrejem Babišem, pokud by byla jmenována, by čistě teoreticky mohla vládnout dlouhou dobu navzdory tomu, že by nezískala důvěru Poslanecké sněmovny. Zemi by vedla v demisi. Ani marné vyčerpání všech tří pokusů o sestavení kabinetu s důvěrou poslanců totiž nutně nemusí vést k rozpuštění dolní komory a tím k předčasným volbám. Prezident po třetím neúspěšném pokusu Sněmovnu podle ústavy rozpustit může, ale nemusí. Kabinet v demisi by tedy mohl vydržet i celé volební období.

Prezident Miloš Zeman proti menšinové vládě nemá námitky. „Předpokládám, že Andrej Babiš bude váhat mezi dvěma variantami, variantou menšinové vlády a variantou koaliční vlády. Já mohu garantovat pouze to, že v obou těchto variantách ho podpořím, a to z toho prostého důvodu, že je vítězem voleb a vítěze je třeba ctít a nezávidět mu,“ řekl už ve čtvrtek v televizi Barrandov.

Babiš v rozhovoru také vyvrátil spekulace, že stojí o sestavení vlády s pomocí hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). „Ty řeči, že my preferujeme (šéfa SPD Tomia) Okamuru, to je nesmysl,“ řekl Babiš. V rámci druhého kola povolebních rozhovorů podle něj ANO bude v úterý jednat s ODS, KDU-ČSL, KSČM a SPD. Dodal, že by pro první schůzi nové Sněmovny uvítal dřívější termín než 20. listopad, který vybral prezident.

Stačila by i prostá většina

„Pro vyslovení důvěry vládě stačí prostá většina, to znamená, že Andrej Babiš si může vyjednat to, že některé strany, třeba SPD nebo KSČM, odejdou ze sálu a snížit tak kvórum pro to, aby tahle vláda prošla,“ potvrdil České televizi politolog Jakub Lysek z katedry politologie a evropských studií Filozofické fakulty univerzity Palackého. „Pokud tato vláda nezíská důvěru, může vládnout v demisi až do prezidentských voleb,“ dodal.

Aby mělo hnutí ANO se svými 78 poslanci ve sněmovně prostou většinu, muselo by se v ní nacházet maximálně 155 poslanců. V sále by tak muselo chybět minimálně 45 poslanců. KSČM a SPD mají dohromady ale pouze 37 křesel. Babiš by tak potřeboval sehnat dalších 8 lidí z jiných politických stran.

České televizi Babiš řekl, že chce o podpoře jednat se všemi stranami. Dodal, že preferuje podporu od stran, s kterými bylo ANO dosud ve vládě, tedy ČSSD a KDU-ČSL. „A od stran, s kterými máme styčné body v programu,“ uvedl. 

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články