Jaderná elektrárna Dukovany funguje naplno. Do provozu se po modernizaci vrátil třetí blok

V Jaderné elektrárně v Dukovanech skončila odstávka třetího reaktorového bloku. Po několika měsících odstávek jsou v provozu všechny čtyři bloky. Generátory byly připojeny k síti v pátek večer. Kromě výměny paliva a kontrol provedli energetici 69 modernizačních akcí. V sobotu to oznámil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Dukovany (Aktualizováno: 8:15 4. 11. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany (ilustrační foto)

Jaderná elektrárna Dukovany (ilustrační foto) | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Energetici spustili v reaktoru štěpnou reakci ve středu večer. „Plného výkonu by měl třetí dukovanský blok dosáhnout v pondělí,“ uvedl mluvčí.

Odstávka třetího bloku byla poslední letošní plánovanou odstávkou v Dukovanech. Začala před čtyřmi měsíci a měla skončit 29. října. Při zkouškách před spuštěním ale technici zjistili závadu na jedné armatuře sekundárního obvodu a obnovu provozu museli odložit.

V prvních týdnech byl mimo provoz spolu s třetím blokem zároveň i čtvrtý dukovanský blok. Souběh odstávek bloků technici potřebovali, aby mohli uskutečnit modernizaci systému kontroly a řízení jejich společné centrální čerpací stanice.

U obou bloků firma ČEZ žádá Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) o nové povolení k jejich provozu, protože nynější desetileté licence skončí s letošním rokem. Pro dukovanské bloky jedna a dvě už ČEZ od SÚJB nové povolení k provozu získal.

Konec náročného období

Podle ředitele Jaderné elektrárny Dukovany Miloše Štěpanovského ukončením poslední letošní odstávky skončilo náročné období několikaměsíčních odstávek, spojených především s přípravami elektrárny na další dlouhodobý provoz.

Zaměstnance teď čeká přechod do standardního výrobního režimu. Část z nich se ale zapojí do přípravy další odstávky tentokrát v jižních Čechách. „Připojení dukovanské trojky je z pohledu provozu důležité. Dává nám možnost soustředit naši pozornost a síly na přípravu hodně náročné odstávky prvního bloku v Temelíně, která by měla začít v první polovině prosince,“ doplnil ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Jednou z technicky i časově nejnáročnějších zkoušek během poslední odstávky byl test těsnosti a pevnosti hermetického boxu. Odborníci zkontrolovali i stav tlakové nádoby reaktoru. Technici zároveň zvládli i 69 významných modernizačních akcí. Vyměnili mimo jiné části potrubních tras havarijního napájení, zmodernizovali systémy vzduchotechniky a výměny paliva.

Dukovanský blok číslo jedna byl uveden do provozu v roce 1985 a poslední čtvrtý blok Dukovan v červenci 1987. Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu celkové spotřeby elektrické energie v ČR. Od počátku provozu v roce 1985 vyrobila zhruba 415 TWh elektrické energie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme