Další ruský doping. Bobista Zubkov a rychlobruslařka Fatkulinová musí vrátit zlaté medaile ze Soči

Třiačtyřicetiletý ruský bobista Alexandr Zubkov, který má zlaté medaile z dvojbobu i čtyřbobu z olympijských her v Soči, byl v pátek potrestán Mezinárodním olympijským výborem. Další dopingovou kauzu ruských sportovců odnesl doživotním vyloučením z olympiády, což ho jako sportovního důchodce tolik mrzet nemusí, ale i odevzdáním obou zlatých medailí.

Lausanne Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soči 2014. To se ještě Alexandr Zubkov s prezidentem Vladimirem Putinem mohli smát

Soči 2014. To se ještě Alexandr Zubkov s prezidentem Vladimirem Putinem mohli smát | Zdroj: Reuters

Zubkov sportovní kariéru ukončil již po olympiádě v Soči v roce 2014 a stal se předsedou ruského svazu bobistů. Není však jediným hříšníkem, kterého Mezinárodní olympijský výbor za doping potrestal.

Další potrestanou medailistkou je rychlobruslařka Olga Fatkulinová, která získala stříbro ze závodu na 500 metrů. Fatkulinová byla vyškrtnuta i ze závodu na jeden kilometr, kde skončila čtvrtá, což pro českou rychlobruslařku Kateřinu Erbanovou znamená, že se na obou tratích posune na celkové deváté místo, jak informovala ČTK.

Potrestaná byla i bobistka Olga Stulněvová a rychlobruslař Alexandr Rumjancev. Ti však na medaile v Soči nedosáhli.

Skeletonová federace je tvrdší než lyžařská, čtveřici Rusů zastavila činnost

Číst článek

V pátek dopoledne už bobová a skeletonová federace IBSF provizorně zastavila činnost čtveřici ruských skeletonistů, které Mezinárodní olympijský výbor kvůli dopingové kauze ve středu zpětně diskvalifikoval z her v Soči a doživotně vyloučil z OH.

Jde o olympijského vítěze Alexandra Treťjakova, bronzovou medailistku ze Soči Jelena Nikitinová a Olgu Potylicynovou s Marií Orlovovou.

IBSF rozhodla opačně proti lyžařské federaci FIS, jež naopak ve čtvrtek povolila šesti stejně potrestaným ruským běžcům v čele s olympijským šampionem Alexandrem Legkovem startovat o tomto víkendu v začínajícím Světovém poháru.

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme